Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtök délelőtt hirtelen zuhanni kezdett a forint árfolyama. Az euró ára a reggeli 408-409 forint fölötti szintről 414 forint fölé ugrott, a dollár 393-ról hirtelen 400-ra ment fel. 

A forint esésében több tényező is szerepet játszhatott. Mai hír, hogy még tovább késhetnek az uniós források. Nem tartják elfogadhatónak a magyar kormány által a jogállamisági eljárás lezárására tett lépéseket az Európai Parlament jelentéstevői. Úgy látják, hogy a demokratikus rendszerek védelmére nem elégségesek a magyar lépések, de még a korrupció visszaszorítására sem biztos, hogy alkalmasak. Azt kérik, hogy az Európai Bizottság továbbra se fizesse ki a kohéziós források 65 százalékát az Orbán-kormánynak még két éven keresztül.

Szintén nem jó hír a forint számára, hogy elmarad a V4-ek pozsonyi találkozója, erről a Hvg.hu számolt be cseh lapokra hivatkozva. A cseh és a lengyel házelnök ugyanis bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt. A cikk szerint a csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök – aki többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját – és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót.

"Ismét forintgyengülés indult annak hatására, hogy cseh lapértesülések szerint lefújták a jövő pénteken esedékes V4-es találkozót. Az árfolyam ezzel meghatározó szintek fölé emelkedett, mely az 50 napos mozgóátlag és a 123,6 százalékos Fibo-szint volt 410 felett. A következő meghatározó ellenállási szint 416,80-nál húzódik" - közölte az Equilor. 

Az is gyengítette a forintot, hogy kiderült, a Fed nem tervezi a kamatemelési ciklus lassítását a közeljövőben. A bejelentés hatására estek a nyitás előtt a határidős részvényárfolyamok az USA-ban, a dollár viszont erősödött az euróval és más valutákkal szemben. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!