Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Háromnegyed tízre visszafordult az árfolyam, ekkor 311,40 és 311,50 között állt az euró, de negyed 12-kor már 312,25 volt az ár. Ugyanekkor a dollár 229,72, a svájci frank 255,41 forintnál járt. Az euró és a frank ezzel bő kétéves csúcson van - ilyen magasságban utoljára 2012 januárjában volt az árfolyam -, míg a dollár legutóbb tavaly szeptemberben volt hasonló szinteken.

A Napi.hu technikai elemzése alapján ráadásul alig van kedvező jel a forint számára. Az árfolyam már tavaly év végén kitört egy hosszabb távú csökkenő trendvonal fogságából, a hosszútávú forintgyengülő trend viszont életben van.

A 304 forintos szint múltheti kiütésével validálódott az az emelkedő háromszög szerű alakzat, amelyből a számított célárfolyam 313-315 forint magasságába mutat. Ennél is gyengébb forintra, nevezetesen a 2012 év eleji 320 forint körüli szintekre mutat az a tavaly, mintegy 8 hónap alatt kiépült szimmetrikus háromszög alakzat, amelyből még november végén tört ki a kurzus.

Ez a történet a forintról szól, a környező országok devizáiban nem látni hasonló mozgást - vélekedett Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője, aki szerint hirtelen robbant fel a forint piaca. A CDS-felár viszont nem szállt el, de kérdés, hogy hogyan alakul a mai állampapír-aukció.

Különösebb hír nincs, a külföldi sajtó az államcsődpletykákat idézte fel, de ez még tegnapi sztori, illetve a Fed folytatódó taperingje sem okozhatott meglepetést. Igaz, a tapering folytatása nyomán a dollár némileg erősödött az euróhoz képest, ami hagyományosan forintgyengüléssel szokott együtt járni. A jelek szerint most tehetik próbára a Matolcsy György vezette MNB kamatpolitikáját, illetve azt, hogy valóban kitartanak-e a lazítási sorozat mellett, ahogyan azt a jegybankelnök szerdán jelezte.

Az biztos, hogy a török líra is 1 százalékos gyengülésnél tartott fél tíz után, míg a lengyel zloty beérte 0,2, a cseh korona pedig 0,1 százalékos mínusszal, miközben a román lej erősödik, a dél-afrikai rand pedig lényegében nem mozdult.

Az MTI arról számolt be, hogy a feltörekvő piaci pesszimizmust növelte a kínai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-index. Januárban 2013 decemberéhez visszaesett az index a végleges adatok 9,5 pontra csökkent januárban a decemberi 50,5 pont után. A végleges adat hajszálnyival elmarad az elemzők által várt 49,6 ponttól. Az HSBC jelentése szerint az exportmegrendelések volumene csökkent és a feldolgozóipari termelés csak minimálisan nőtt. Az HSBC Kínával foglalkozó vezető közgazdásza szerint a kínai kormánynak figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen tényezők csökkenthetik a gazdasági növekedést, és ennek tükrében kellene alakítani a kormányzati politikát.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!