Zuhan a frank - régóta erre vártak a devizahitelesek

Óriásit ugrott pénteken az euró árfolyama a svájci frankkal szemben több tényezőnek is betudhatóan. Az, hogy ez tartós marad e a jövő héten az SNB ülése utáni kommentároknál dőlhet el. Az elmúlt órákban két forinttal esett a frank árfolyam.
Deák Bálint, 2012. szeptember 7. péntek, 13:05
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt két napban megmozdult az euró/svájci frank kurzus, ami már jó ideje be volt szorulva az 1,20 közeli szinteknél. Innen azonban először az 1,203-as, majd az 1,208-as ellenállást is áttörte az árfolyam, amely hosszú idő után tudott napon túl is emelkedni. Ennek hátterében egyrészt az Európai Központi Bank (ECB) kedvező bejelentései álltak, illetve pletykák is keringenek arról, hogy esetleg 1,22-re tornászná fel az árfolyamot a svájci jegybank - mondta Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője a Napi Gazdaságnak.

A forintnál csak mérsékelt volt a hatás
A forinttal szemben sajnos nem tudott teljes mértékben érvényesülni az euró erősödése a frankkal szemben. ennek oka, hogy a forint közben nagyot gyengült az euróval szemben, így egy svájci frankért még mindig 236 forintot kell fizetni.

Fontos azonban azt is látni, hogy bár folyamatosan terjedtek pletykák arról, hogy esetleg feljebb tolják az 1,20-nál mintegy egy éve megállapított sávaljat, erről azonban semmilyen hivatalos bejelentés nincs - mondta Karsai. Ugyanakkor az elmúlt időszak makroadatai is alátámasztják, hogy Svájc számára nem jó a túl erős frank. A bruttó hazai termék (GDP) adat is rosszabb lett ugyanis a vártnál, illetve a defláció is egyre mélyül az országban, mindez azt jelenti, hogy érdeke lenne a jegybanknak a frank gyengítése. Ráadásul úgy látszik, hogy a jelenlegi környezetet megfelelőnek találták arra, hogy elengedjék abból a szűk sávból az euró/frank árfolyamát, amit eddig azért tartottak ott, hogy megszűrjék a spekulánsokat.

Ugyanakkor azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy a pénteki emelkedésben a svájci jegybank is szerepet játszott, vagyis ténylegesen belépett e piaci intervencióval, vagy csak a piaci szereplők húzták fel a keresztet.

Hosszú idő után ugrott meg az euró/frank árfolyam
Alfatrader

 

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője szerint a pénteki meghúzáshoz nagyban hozzájárult az a hír, hogy a svájci jegybanki tartalék egy hónap alatt csupán 9 milliárd euróval nőtt. Ez a minimális növekedés Csajbók szerint azt mutatta, hogy már nem a jegybank tartotta meg a sávot, hanem a piac, így nem a valóságtól elrugaszkodott értékről volt szó, ami teret adhat a további növekedésnek. Azt azonban, hogy ez tovább is kitarthat e majd a jövő heti jegybanki ülés utáni kommentárok döntik el véleménye szerint.

Ugyanezen a véleményen van a Barclays elemzője is aki szerint az ECB mellett valóban kulcsfontosságú volt a pénteki devizatartalékról szóló hír. A Barclays friss elemzése szerint  szintén kedvezően hatott, hogy a kockázatok Görögország és a periféria többi része miatt jelentősen csökkentek. Meglátásuk szerint amennyiben az elkövetkező időszakban hosszabb távon a piacok eléggé nyugodtak lesznek akkor svájci jegybank fel fogja emelni az 1,20-as sávot. Meglátásuk szerint ez 6 hónapon belül megvalósulhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK