Zuhan a svájci frank! - megfordulhat a trend? (frissített)

Rég nem látott lendületes zuhanás bontakozott ki az elmúlt egy órában a svájci frank piacán. Az euróval szemben 1,2055-ig jutott el a jegyzés, forintban pedig 221,50-es árfolyamon jegyzik a reggeli 225-tel szemben.
Napi Gazdaság Online, 2011. június 29. szerda, 13:16
Fotó: Napi.hu

A kora délutáni görög parlamenti szavazás egyre nagyobb bizonyossággal sikerrel fog végződni, ami vételi hullámot indított el a piacokon: az euró erősödik a főbb devizákkal szemben és az eddig makacsul erősödő menedékdeviza, a svájci frank árfolyama is nagyobb esést mutat.

Az euró/svájci frank 1,18-nál érte el történelmi minimumát az elmúlt napokban, ma reggel 1,1930 volt a legalacsonyabb érték, ahonnan délután egy órára 1,2050 fölé kapaszkodott. A görög csődkockázat elleni védekezésül az elmúlt hetekben egyre több svájci frank vételi pozíció épült ki, amelyek egy részének zárása okozhatja a most látható heves mozgást.

Az euró reggel óta több mint egy forinttal lett olcsóbb, jelenleg 266,90 forinton áll a jegyzése. A svájci frank/forint árfolyam így 3,5 forintot tudott esni reggel óta, a pénteken illetve hétfőn is érintett 228 forintos rekordárfolyamhoz képest pedig már 6,5 forinttal van lejjebb.

A továbbiakban a svájci frank megkapaszkodhat az 1,20-as szintek fölött, az alpesi deviza ugyanis nagyon túlvetté vált az elmúlt időszakban, akár hevesebb gyengülési hullámra is számítani lehet - vélekedett Saághy Pál az Equilor deviza üzletkötője. Ugyan a görög válság a mai szavazással korántsem oldódik meg, így a svájci menekülő deviza szerepe a későbbiekben újra előtérbe kerülhet, ám egyre inkább látszik, hogy a svájci gazdaságnak hatalmas teher az erős frank, így fundamentálisan egyre kevésbé megalapozott az erősödés. A jelenlegi frankgyengüléshez hozzájárulhat, hogy a negyedév utolsó hete van és az alapkezelők szívesebben látnának kevésbé szélsőséges árakat, hogy negyedéves portfóliójelentésükben kedvezőbb számok szerepelhessenek.

Az üzletkötő úgy véli, hogy irreális a paritás, vagyis nem fogják egy az egyben váltani az eurót és a frankot.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.06.29 15:12

@vipnolf: lehet, hogy nem teljesítették, lehet, hogy bepalizták őket, én mégse lennék ilyen kárörvendő.. Ha csődbe mennek, az nagyon durva lesz... számukra.. Én nem kívánok semmi rosszat nekik! Rájuk szállt az IMF, a Világbank és a többi karvaly .. Miért nem az USA megy csődbe, ahelyett hogy a világra szabadították ezt a néhány év válságot? Ők okozták, nem? Ha nincs a válság, semmi gond nem lenne, a görögöket is meg lehetne rendszabályozni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vipnolf, 2011.06.29 14:50

Az eurózóna kibírná a görögök csődjét is. Elég összehasonlítani a görög CDSt a tavalyi görög problémás időszakban a mostanival, és az EURCHF esetében megtenni ugyanezt. Sokkal kisebb mértékű volt most az EUR gyengülése mint tavaly. Ha az eurozóna nem élné túl a görög csődöt, most 1 alatt jegyeznék az eurót. Mellesleg semmi keresnivalójuk az eurozónában, hiszen sosem teljesítették valójában az előírt feltételeket.
Egyébként szerintem ha a megszorító csomag sínen lesz, akkor 1,3 fölé mehet a kurzus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.06.29 14:17

@mjanos: Az eur/chf hosszútávú (eső) trendcsatorna alja 1,176 a teteje meg 1,285 legalábbis a nyári hónapokra, innentől hogy 1,18 ról felpattant az teljesen normális technikai alapon nézve, viszont trendfordulóról akkor lehet beszélni ha az 1,3-at áttörte forgalommal... addig sajnos eső trend a hivatalos státusza a dolgoknak...reméljük, hogy minden jóra fordul és a trend megfordul pár hónapon belül, de egyelőre nagyon korai iddogálni a medve bőrére !

Az, hogy lesz e egy vagy nem a paritás azon kár gondolkozni mellesleg, mert az az eurozóna állapotától függ, ha megmenekülnek a görögök, a bankok meg "önkéntesen" átütemezik az adósságot 30 éves papirokra + emelnek némi alapkamatot is és még nem jön más csúfság sem közbe az elkövetkező két évben akkor van esély a fordulóra és jelenleg a politikusok határozottan azon dolgoznak, hogy legalább papíron ne legyenek balhék , mert akkor bukik már az eurozóna is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2011.06.29 13:47

"egyre inkább látsziki, hogy a svájci gazdaságnak hatalmas teher az erős frank, így fundamentálisan egyre kevésbé megalapozott az erősödés.

Az üzletkötő úgy véli, hogy irreális a paritás, vagyis nem fogják egy az egyben váltani az eurót és a frankot."

Ha ezt most Megalodon barátunk olvassa, akkor jó:)) Persze várjuk ki a végét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html