Zuhan a tőzsde? Dehogy, a világot nem érdekli Görögország!

Elég nyugodtan fogadták a nemzetközi pénz- és tőkepiacok a görög népszavazás eredményét. Esés van, a kockázatkerülés fokozódik, azonban nyoma sincs pániknak.
Napi.hu, 2015. július 6. hétfő, 10:27
Fotó: Reuters

Meglehetősen higgadtan reagáltak a befektetők a hét végi görög népszavazás eredményére. A vezető európai tőzsdéken ugyan általános a rossz hangulat, a z ázsiai kereskedésben még volt egy kis pánikhangulat is, a kereskedés első órájának végére azonban egyelőre megnyugodni látszanak a kedélyek. A DAX 1,4 a CAC-40 1,6 az FTSE 100-as index 0,9 százalékkal gyengül pénteki záróértékéhez képest.

Amint az várható volt, a részvények közül elsősorban a bankok teljesítenek rosszabbul. A Deutsche Bank árfolyama 3, a Commerzbanké 2,5 százalékkal esik a német tőzsdén. Az osztrák piacon a Raiffeisen 3, az Erste 2,6 százalékkal lett olcsóbb, ehhez  képest az OTP 1,9 százalékos esése, amellyel 5520 forintra süllyedt jegyzése még mérsékeltnek mondható.

A BUX index is esik, egy százalékkal 21 665 pontra. A nehezék az OTP, a Mol árfolyama 0,8 százalékkal lett alacsonyabb, 14 475 forint. A Magyar Telekomhoz 394 forinton lehet hozzájutni, ez nagyjából a pénteki árszint, a Richter fél százalékkal lett olcsóbb, 4150 forint.

Az igazán meglepő az euró szereplése volt a reggeli kereskedésben, leginkább az, hogy igazán nem gyengült a közös deviza a több nagy devizához képest. A dollárral szembeni jegyzései ugyan az ázsiai kereskedésben elég rosszul festettek, azonban az európai nyitásra már magához tért a közös deviza, 1,108 körül áll a dollárral szembeni kereszt, ez negyed százalékkal jelez erősebb dollárt a péntekinél.

A biztonságos menedékek iránti igény látszik a német állampapírpiacon. A 10 éves német államkötvények árfolyama fél százalékkal emelkedett a délelőtt folyamán.

Az aranyon a görög népszavazás sem segített, a jelek szerint itt már az "adj el a hírre" jelenség érvényesül. Árfolyama a dollárral és az euróval szemben is 0,4 százalékot esett.

A régiós devizákat ugyan a gyengébb irányba lökték reggel, de ez a változás - a reggeli, illikvid időszakban lezajlott csapkodás után - már nem túl jelentős. A forint negyed százalékkal gyengül az euróhoz képest, 315,3 körül járt az árfolyam fél tizenegy tájban. A dollár fél százalékkal, 284,5 forintig erősödött.

A lengyel zloty ennél is kevésbé, mindössze 0,15 százalékkal gyengül az euróhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.07.06 16:59

Ebben a kérdésben a pragmatikus amerikaiaknak adok egyébként igazat, ha nem tetszik az országom, hazamehetsz, senki sem tart itt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.06 16:56

@tamas970: ..mondjuk a fizimiskájuk felismerhető, még ez a szerencse. Viszont minden arabot egy kalap alá venni, és mint az állatokat, úgy állítani be őket, és sértő hülyeségeket írogatni, ráadásul nagy plakátokon, és ráadásul magyarul nekik, ostobaság. Amit pedig a Szaddam Husszeinnel csináltak, és ahogyan kivégezték, az nálam is kiverte a biztosítékot, nemhogy az ezredeseinél. Miért nem robbantottak Magyarországon még? Szerintem ez is a normális magyar embereknek, főleg a szép és nem szép magyar lányoknak, és az itt tanult arab ifjaknak köszönhető. Soha nem olvastam olyat egy itt tanult arab sráctól, amit egy Debrecenben, az orvosi egyetemen tanult zsidó sráctól, végig lenézően, és sajnálattal beszélt erről az országról, de azért büszkén feltette az itt kapott friss diplomáját az internetre, kiábrándító volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.06 16:36

..vagy legalábbis nem akar róla tudomást venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.06 16:21

Nagyon észnél kell lenni, és a legkevesebb lenne ilyen időkben a görögökön segíteni. Teljesen egyetértek azzal az angol gyerekkel, aki a gyűjtést az interneten elindította a görögöknek. Valójában bagatell összegről van szó Európára vetítve, és érthetetlen, hogy Európa vezetői ezt nem veszik észre. Nem a görögök fognak presztízsveszteséget elszenvedni, hanem ők. Arról már nem is beszélve, hogy úgy tűnik, Európa már megint nem veszi észre az igazi veszélyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2015.07.06 16:19

@isabella: Ez egyáltalán nem tréfa. Képzeld el, mi lenne kismagyarországon, ha az orosz beszivárgós-diverzás taktikát követve az ISIS bedobna 4-500 felfegyverzett harcost az országba. Csak annyi kell hozzá, hogy egy hónapon keresztül kb minen huszadik menekült az ő emberük legyen. A konkrét terv megvan a részükről, a 'jóisten se tudja, hányadán állnak a megvalósítással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html