BUX
39663

Zuhan az OTP - mégsem kell vásárolni?

Az elmúlt évek legerősebb negyedéves jelentését publikálta az OTP Bank, ám a világgazdasági kockázatok miatt mégsem a magyar bankrészvény, hanem reáleszközök vásárlását javasolja a Concorde.

NAPI, 2011. augusztus 19. péntek, 10:09

A piaci várakozásokat mintegy 7,5 százalékkal, a Concorde becsléseit pedig 3 százalékkal meghaladó nettó eredménnyel rukkolt elő ma reggel az OTP. A jelentést összességében pozitívan értékeli Gyurcsik Attila elemzési vezető, elsősorban a csökkenő céltartalékképzés miatt. A céltartalékképzés hitelállományhoz viszonyított százalékos arányát a szakzsargon kockázati költségnek hívja. A jelentős devizamozgások miatt a százalékos arány általában jobban értékelhető és értelmezhető, mint az abszolút összeg. Ha ezt nézzük, akkor az látható, hogy az OTP kockázati költsége az év második negyedévében 2,9 százalékra mérséklődött, amely a legalacsonyabb érték 2009 első negyedéve óta, ami mindenképpen jó hír.

Miért jó a jelentés?

Az alacsony kockázati költségek mögött a hitelportfólió romlásának a lassulása áll, a késedelmes hitelek aránya csak 15,4 százalékra nőtt az előző negyedévi 15 százalékról, és bár az alacsony növekedést néhány technikai hatás is segítette, a dinamikát tekintve még ezekkel a hatásokkal korrigálva is lassuló romlást láthatunk.  A legfontosabb kérdés ezeknek a kedvező tendenciáknak a fennmaradása lehet, hiszen a frank ereje mindenképpen ronthatja a hitelportfólió minőségét. Továbbá a negyedév során szokatlanul kevés céltartalékot képzett a bank a román és az ukrán leányvállalatnál. Kérdéses, hogy ezeket a kedvező kockázati költségszinteket képes-e a bank fenntartani az elkövetkező negyedévekben is.

Az orosz leányvállalat továbbra is remekül szerepelt, lényegében Oroszország a növekedés egyetlen, de szerencsére egyre nagyobb súlyú forrása.  A remek orosz teljesítmény ellenére stagnált az OTP konszolidált hitelállománya, a hitelkereslet a legtöbb leányvállalatnál továbbra is gyenge maradt néhány részszegmenstől eltekintve.

A múlt biztató, a jövő bizonytalan

Összességében meglehetősen kedvező tendenciák rajzolódnak ki az OTP gyorsjelentéséből, megítélésünk szerint a válság kitörése óta az egyik legerősebb jelentésnek tekinthető a mostani, legalábbis ami a fundamentumokat illeti - írja az elemzés. A rossz hír az, hogy a második negyedév a múltat tükrözi, és a pozitív tendenciák fenntarthatósága kérdéses a svájci frank számottevő erősödése és a gazdasági aktivitás lassulása miatt. Ezért óvatosak lennénk a vételekkel, a mostani korrekcióban inkább reáleszközök vásárlását javasoljuk.

Nem bankot kell venni, hanem...

Látványosan lassul a világgazdaság, és ha jön rá politikai válasz, az nagy valószínűséggel a pénznyomtatás lesz. Ezért bankrészvények helyett inkább olyan ciklikus reáleszköz vásárlását javasolnánk, ami a pénznyomtatás által gerjesztett infláció ellen véd. A banküzemben nagy tőkeáttétel van, így egy kis romlás a makrogazdasági helyzetben nagy romlást okozhat a banki értékeltségben - mondta Gyurcsik Attila a Concorde elemzési vezetője.Inkább a Mol, a cseh CEZ és NWR, vagy a JSW részvényeiből lehet érdemes vásárolni, utóbbi kettő egy cseh és egy lengyel szénbánya. Vonzó lehet a lengyel KGHM bányavállalat is, amely kapitalizációa harmadának megfelelő készpénzzel rendelkezik. Ha nem lesz 2008-as típusú visszaesés, akkor már most lehet ezekből vásárolni, ha viszont valaki azt gondolja, hogy újra a három évvel ezelőtti helyzet alakulhat ki a piacokon, akkor érdemes lehet kivárni a vásárlással