BUX
39006

Zuhanás a Wall Streeten: ezek az első számú célpontok (bővített)

Az AMD és az Intel részvényeinek értéke nagy mértékben csökkent nyitásban a Wall Streeten, miután mindkét papírra számos leminősítés érkezett.

Pápai Csaba, 2010. augusztus 11. szerda, 15:41

Már nyoma sincs az év első felében tapasztalt nagyarányú forgalom-növekedésnek a chipgyártóknál - figyelmeztettek a brókerházak elemzői, akik egyúttal az amerikai piac két legnagyobb szereplőjének, az Intel és az AMD részvényeinek ajánlásán is rontottak.Az Intel az idei második negyedévben fennállása legjobb negyedévét zárta, és az AMD is kedvező kilátásokkal ment neki a második félévnek, ám az elemzők szerint nem várt fordulatot vett a piac, a PC-gyártók júliusban visszafogták megrendeléseiket.A Barclays Capitalnál az AMD részvényeire vonatkozó ajánlást tartásra rontották, a célárát pedig egy dollárral 9 dollárra csökkentették. A papír szerdán nyitás után nem sokkal több mint 4 százalékos mínuszban, 6,55 dolláron forgott. A brókerház elemzője szerint a PC-eladások nem nőttek a várakozásoknak megfelelő mértékben.A JP Morgannél úgy vélik, az Intel 2010-ben nem tudja majd teljesíteni a korábban várt részvényenkénti 2 dollár feletti eredményt, mert a tajvani gyártók megrendelései július második felében szabadesésbe kezdtek. A JP Morgannél tartásra ajánlják az Intel részvényeit, melyek árfolyama a Wall Streeten közel 2 százalékkal 19,45 dollárra csökkent a kereskedés első perceiben.

A Research in Motion (RIM) részvényei annak ellenére esnek, hogy a cég vezetése közölte: megtesz mindent, hogy újraindíthassa a BlackBerry szolgáltatásait Szaúd-Arábiában (erről bővebben itt olvashat), egyúttal azzal is támogatja papírjainak viharvert árfolyamát, hogy részvény-visszavásárlásba kezd. A RIM részvényei fél százalékkal leértékelődtek a nyitás után, így 55,70 centen forognak. A társaság a közkézen forgó papírjainak 0,28 százalékát, mintegy másfél millió részvényt venne vissza, közel 80 millió dollár értékben.A BlackBerry Messenger és e-mail szolgáltatásának leállítását India is fontolóra vette; a belügyminisztérium azzal fenyeget, hogy ha a kanadai cég nem orvosolja a biztonságtechnikai bakit, ami meggátolja a szolgáltatókat, hogy betekintést nyerjenek a kódolt üzenetekbe, egyszerűen megszűnteti az adatforgalmat.