Zuhanás - Elintézik a bankokat Európában

Elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, a bankszektor a nehezék. Az Erste közel 5 százalékot is esett, de az összes régióban és Magyarországon érdekeltséggel rendelkező bank árfolyama esik.
Napi.hu, 2014. július 10. csütörtök, 12:06
Fotó: Reuters

Nagyon elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, elsősorban a bankrészvények húzzák lefelé a a piacokat.

A Fed tegnap este megjelent jegyzőkönyve után ugyan a határidős piacok még enyhe optimizmusról adtak tanúbizonyságot, első látásra az, hogy az amerikai jegybank októberben fejezi be eszközvásárlásait nem érte meglepetésként a szereplőket. A reggeli, vártnál gyengébb kínai makroadatok és a szintén gyenge európai adatok a délelőtt folyamán azonban eladási hullámot indítottak el.

A délelőtt folyamán vártnál gyengébb francia és olasz ipari termelési adatok láttak napvilágot, s ez a jeleke szerint erősítette a befektetői aggodalmakat az eurózóna fellendülésének tartósságával kapcsolatban.

Az Eurostat adatai szerint az első negyedévben 0,3 százalékkal estek az ingatlanárak az eurózónában, ez ugyan enyhülés a tavalyi negyedik negyedéves 1,5 százalékos áreséséhez képest, azonban még mindig lefelé mutató trendre utal.

A DAX és a CAC-40-es index 1,2-1,5 százalékos csökkenést mutatott röviddel dél előtt, ennél nagyobb mértékben esnek a periféria országok tőzsdéi, az olasz és a spanyol piac közel 2 százalékos mínuszban jár.

A bankrészvények szereplése tűnik a leglehangolóbbnak. Az Erste Bank árfolyama 4,5-5 százalékos esést produkál, a Raiffeisen International, amely ma reggel jelentette be a magyar devizaadós törvény miatti 120-160 millió euróra becsült veszteségét 2 százalékot esik. A Commerzbank 3,5 százalékkal esik, a K&H anyabankja, a belga KBC 3 százalékkal olcsóbb, mint tegnap záráskor. Az olasz Unicredit részvényei szintén 3 százalékot veszítettek értékükből a Deutsche Bank 2 százalékkal értékelődött le.

Ehhez képest a magyar piac még viszonylag jól teljesít, a BUX index dél körül egyszázalékos csökkenést követően 17 882 ponton járt. Az OTP árfolyama 1,1 százalékkal került lejjebb, 4092 forintra, a Molé 1,1 százalékkal, 11 330 forintra. A Magyar Telekom 346-347 forint körül inkább stagnál, a Richter egy százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.07.11 19:21

@K_Toth: Jo kerdes. Ez a bunko proli mar evek ota ilyeneket bofog. Ha legalabb lenne belole valamilyen haszna akkor megertenem. En ha latom, hogy igen nagyot estek mint most akkor altalaban veszek a legjobb 1-2 reszvenyebol es eladom profittal 6-12 honap utan. Ez a szektas proli visszont meg a szeretojet, a kecskejet sem nagyon tudna eltartani. Szerencsere az legel a valyoghaza korul. Tavaly kozolte, hogy meg 2 ciganycsalad is menekult a szomszedsagabol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.11 19:16

@K_Toth: Mondták neki, hogy ez jó dolog, hát úgy vélte ezt az örömhírt közkinccsé teszi:))

Még nem fogta fel, hogy a bank szerepe a modern gazdaságban ugyanaz, mint a motorban az olajé.
Az olaj időnként folyik, sőt cserélni kell, de ennek ellenére még nem volt olyan elmeháborodott aki kijelentette volna, hogy megy ez olaj nélkül is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2014.07.11 17:49

@anttikufar:
Aztán mi a jó neked ebben ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.11 17:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html