Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BUX index a 19 467 pont közelében lévő ellenállási szinten próbál átjutni. Az index grafikonja eléggé összetett képet ad, ami több kimenetelt rejt magában. Egyfelől azonosíthatunk egy fej és vállak formát, ami trendfordulót jelez, ferde nyakvonallal. A nyakvonal letörése jelenleg 19 000 alatti zárások nyomán válna egyértelművé. Ekkor a fej magasságából számítva 17 700 közelébe eséssel kellene számolni, 18 600-as, illetve 18 000 pontos potenciális megállókkal. A helyzetet fokozza, hogy az előbbi formáció nyakvonala meghatároz egy rövid távú emelkedő trendet is, amely jelenleg az előbb említett ellenállás irányába tereli a mutatót.

Az emelkedő trend és az ellenállás olyan háromszöget rajzol, amelynek területét a jegyzés leggyakrabban az ellenállást átlépve, felfelé hagyja el. A kitörés után ebben az esetben 20 000 pont közelébe történő emelkedésre lehet számítani. Potenciális akadály a 19 650−19 633 közötti rés lehet. További bonyolító tényező, hogy a 18 922−19 467 közötti sáv is meghatározhatja a jegyzés további alakulását. Az index jelenlegi mozgása a sávban inkább felfelé halad, ami szintén a 20 000 pont közelébe történő emelkedést erősíti.

A Mol árfolyamgrafikonján is egy fej és vállak formáció látható. A nyakvonal 18 800 forint közelében húzódik és eléggé erős támasznak is tűnik. Annyira erősnek, hogy a jegyzés egy-két alászúrással, letörés nélkül kioldalazott a fej és a váll csúcspontjából adódó csökkenő trendvonal alól. Így megnőtt az esélye, hogy a kurzus 19 500 közelébe pattanjon fel. Ezzel is az előbb említett forma marad azonban érvényben, csak mindkét oldalon két vállal. A fej magasságából − illetve a korábbi, hosszabb távú emelkedő trend alapján − a nyakvonal alatti zárások nyomán 17 500 forint közelébe történő csökkenésre lehet felkészülni.

Az OTP jegyzése − miután megtörte a január elején indult emelkedés trendjét − csökkenni kezdett, majd 3840 forint közelében állapodott meg. Innen voltak újabb próbálkozások, de ezek folyton elakadtak a 2011. július 22-i és a 2012. február 2-i csúcsok által meghatározott csökkenő trendvonalban. A csökkenő trendvonal és a támasz olyan háromszöget rajzol, amelynek a területét a kurzus a leggyakrabban lefelé hagyja el. A letörés után a háromszög magassága alapján 3500 közelébe történő csökkenésre kell számítanunk. Arra, hogy az árfolyam felfelé mozdul el tartósan, inkább csak 4100 forint feletti zárások nyomán számíthatnánk.

A Richter jegyzése elsőre nem tudta tegnap átvinni a legutóbbi csúcsból származó 39 500 forintos ellenállást. A kurzus réssel emelkedett. (38 200−38 800). Amennyiben a rés fölötti zárásokat képes produkálni, úgy az emelkedés folytatódása valószínű. Az emelkedés közelebbi célja 41 000 forintnál van, a távolabbi 42 000 lehet. A jelenleg uralkodó emelkedő trend csak 37 600 alatti zárások nyomán törne meg egyértelműen. A csökkenést a 37 000-nél, 36 000-nél és 35 000-nél lévő korábbi támaszok állíthatják meg.

A kisebbik gyártó, az Egis kurzusa, miután letörte a január 18-án indult emelkedő trendet, a 16 100 forint közelében lévő támaszon állapodott meg. Amíg az árfolyam a támasz felett tartózkodik, van esély némi felpattanásra 16 730 közelébe. Amennyiben a támasz elesne, a jegyzés 15 200 forint közelébe eshetne vissza.

A Magyar Telekom kurzusa emelkedő trendben halad, megpihenve az 573 forintos Fibonacci korrekciós szint által nyújtott támaszon. A trendcsatorna 600 közelébe engedi a további emelkedést. Ha a támasz elesne, a jegyzés úgy korrigálhat vissza 556 közelébe, hogy fennmarad az emelkedő trend. A trend megszakadása az 530 forintos korábbi támasz ismételt teszteléséhez vezetne.

Háda Bálint

Quaestor

Vezető elemző

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!