A Napi Gazdaság írása A február második felében tapasztalt oldalazó mozgásból lefelé vette az irányt a piac, a dinamikus süllyedés a fontos támaszoknál sem torpant meg, így a múlt hét végén másfél éves mélypontra csúszott a BUX. Fontos szinthez érkezett a pesti tőzsde indexe múlt hét végén. A 22 200 pontnál húzódó erős támasz jelentett reményt a csökkenés megfékezésére, azonban visszapattanás helyett az index, mint kés a vajon, átment rajta. Pedig a 22 200-as szint idén már többször is megfogta a papírokat, ezúttal azonban az eladók győztek. A következő támasz 20 500 pont környékén húzódik, mely hamarosan elérhető lehet, ha az indexnek nem sikerül ismét 22 200 pont fölé visszakapaszkodnia. A blue chipek közül az OTP papírjai vezetik az esést. A 6800 forintos támasz törése már a múlt hét közepén mélypontra vitte az árfolyamot, így jelenleg a leggyengébb nagy papír a piacon. Az említett szintre érdemes figyelni, ha a tegnapi optimizmus kitart a következő napokban, visszatérhet a korábbi támasz - jelenleg ellenállás - fölé és stabilizálódhat az árfolyam. Amennyiben ez nem történik meg, további esésre kell számítani. A Mol tartja magát a legjobban a nagy kapitalizációjú papírok közül, árfolyama még a fontos támaszok fölött araszol. 22 000 forint környéke az egyik kritikus szint, ennek elesése esetén 20 500 forint is könnyen elérhető lehet. Technikai elemzés szempontjából talán a Richter grafikonja néz ki a legrosszabbul. 36 000 forintnál húzódik egy igen komoly támasz, mely az elmúlt hónapok során több alkalommal is megállította a papírokat. Az utóbbi időben látványosan e szinthez tapadt az árfolyam, a jelenlegi piaci hangulatban könnyen megtörténhet a 36 000 forint alatti zárás, ami nagy lavinát indíthat meg az árfolyamban. Long pozíciók esetén az említett szinthez érdemes tenni a stop-loss megbízásokat is, 36 000 forint törése esetén nem érdemes tovább tartani a papírokat, akár több ezer forintos zuhanás is elképzelhető. A Magyar Telekom grafikonján továbbra sem látható jelentős változás. 800 forint felett oldalaznak továbbra is a papírok, egyre inkább úgy tűnik, hogy egy csökkenő háromszög kialakulása van folyamatban, ami további süllyedést vetít előre. 800 forint elesése esetén 750 forint a következő támasz. Kevés ideális belépési pontot lehet találni most a piacon, középtávú pozíciók nyitását, főleg long irányában, nem mostanra érdemes időzíteni. Hosszú hónapok óta már a medve, azaz csökkenő árfolyamok vették át az uralmat, változást, a trend fordulását még mindig nem látni. Ebben a piaci helyzetben a rövid távú, pár napos mozgásokat érdemes kihasználni, szűk stop-loss megbízás kíséretében. Sem az elemző, sem a Bridge Wealth Management Zrt. nem rendelkezik pozícióval a cikkben említett pénzügyi eszközökben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!