A hírek szerint a Standard and Poor's (S&P) még ma több nagy európai ország - köztük Franciaország - leminősítését jelentheti be, ami miatt jelentősen gyengült az euró: az EUR/USD árfolyam a csütörtök esti 1,2815-ről péntek délutánra 1,27 alá zuhant és lekanyarodtak a részvényindexek is. A DAX napon belül már száz pontot esett, amivel a negatív tartományba csúszott vissza és az amerikai indexek vesztesége is közelíti az egy százalékot.

A portfolio.hu híradása szerint a Fitch felől is olyan hírek érkeztek, hogy január végéig lezárja a hat euróövezeti ország adósbesorolásának felülvizsgálatát. A Fitch tavaly decemberben hat eurózóna tagországot vett figyelőlistára, köztük Olaszországot és Spanyolországot. Franciaország kilátásait pedig stabilról negatívra változtatta.

A legfrissebb hírek szerint Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Portugália és Ausztria esetében jelentheti be az S&P este a leminősítést. Szlovákia besorolása is romolhat. A Reuters hírügynökség vezető euróövezeti kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Hollandia és Németország ezúttal megúszhatja a leminősítést. Ezek alapján tehát úgy tűnik, hogy az S&P által tavaly decemberben belengetett tömeges leminősítés nem érint mindenkit - írta a portfolio.hu.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!