Pénteken újra felszínre kerültek az Európai Unió periféria országaival kapcsolatos aggodalmak, ugyanis egyes hírek szerint a valenciai tartomány a spanyol kormány segítségére szorulhat. A piaci reakciót követően a hírt egyből cáfolták, azonban a hétvégén már hivatalossá vált, hogy újabb tartomány szorul segítségre. A kedvezőtlen hangulatban a spanyol 10 éves államkötvények hozama a 7,5 százalékos szinteken tartózkodik, ami rekordnak számít, és jóval a kritikusnak számító 7 százalék felett áll.

A spanyolok mellett a görögök is újra a kereskedők figyelmének fókuszába kerültek, ugyanis egyes német lapértesülések szerint az IMF leállítja a Görögországnak szánt mentőcsomagból történő kifizetéseket, ami akár már szeptemberben is fizetési problémákhoz vezethet Görögországban.

A felerősödő félelmek közepette a nyugat-európai tőzsdék jelentős esésben tartózkodnak, a FTSE 100 1,5, a DAX 1,3, a CAC 40 1,6 százalékot gyengült késő délelőttig. A spanyol és olasz börze péntek után ma is alulteljesíti a régiót, előbbi 4 százalék, utóbbi 3,1 százalékot gyengült.

A bankszektor ma élen jár az esésben, a Banco Santander 2,7, a BBVA SA 3,8, az UniCredit 5 százalékot gyengült. Az olasz bankok papírjainak kereskedését a heves eladói nyomás miatt felfüggesztették. A svájci privát bank a Julius Baer a kedvezőtlen részvénypiaci hangulat ellenére 0,7 százalékot erősödött, melyben szerepet játszhat, hogy várakozások feletti gyorsjelentést publikált.

A pesszimista hangulatban a Peugeot is erősödni tudott 0,6 százalékkal, mely részben annak tudható be, hogy a francia autógyártó és a Toyota egy megállapodást kötött. Ennek keretében a Peugeot középsúlyú furgonokat fog szállítani a japán cégnek. Az együttműködési megállapodás akár 2020-ig is érvényben lehet a közlemény szerint.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!