Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Péntek délelőtt a bankközi devizapiacon a múlt héten amúgy is gyengélkedő forint szinte zuhanásba váltott át: a csütörtöki, a jegybanki intervenciós sáv közepétől számított 9 százaléktól nem sokkal elmaradó szintről 8 százalék közelébe süllyedt. Az euró ekkor kevéssel 260 forint felett is volt. Később - nem utolsó sorban a jegybank nyilatkozatainak hatására - kissé megnyugodtak a kedélyek, 260 forintos euróár körül megerősödött a forintvételi kedv, de az árfolyam nem erősödött számottevően. A fejleményt elsősorban külföldiek állampapír-eladásaival magyarázták, és az MNB reményét fejezte ki, hogy átmeneti lesz, ismét megpendítve a kamatemelés lehetőségét. Mások viszont azt találgatták, nem afféle spekulációs rohamról van-e szó, amellyel épp a kamatemelést szeretnék a résztvevők kikényszeríteni. A dollár egyébként délelőtt 222,80-223,30 forint, délután 222 forint körül járt. Az állampapírpiacon legalább ekkora volt a felfordulás, a másodpiaci referenciahozamok élénk kötvényeladásokra és legalább fél százalékpontos kamatemelési várakozásokra engednek következtetni. A rövidebb futamidejű, 3 és 6 hónapos hozamok ugyanis 60-80 bázisponttal, évi 10,06, illetve 10,12 százalékra kúsztak fel, miközben a jegybbanki alapkamat változatlanul 9,5 százalék. A hoszabb futamidőknél sem volt jobb a helyzet, sőt. A legnagyobb mértékben, 111 bázisponttal, azaz 1,11 százalékponttal a három éves referenciahozam emelkedett, így most évi 9,58 százalék volt. A lehoszabb futamidejű, 10 és 15 éves kötvények hozama is 0,6 százalékponttal emelkedett, ami több százalékos árfolyamveszteséget jelent egyetlen nap alatt. A külföldiek állampapír-állománya a legutóbbi, két nappal korábbi adatok szerint még csak kis mértékben csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!