Semmi sem állíthatja meg a jelek szerint a forint gyengülését. A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) ugyan voltak próbálkozásai a héten, a jegybank beszélt arról, hogy interveniálna a forint védelme érdekében, sőt minden lehetséges eszköztárat bevet az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás érdekében. Ez kedden néhány órán át még hatott is, sikerült a 380 forint fölött járó árfolyamot valamelyest csökkenteni.

Másnapra azonban a jegybank szavait már elfelejtette a piac, így csütörtökön egy, a megszokottnál nagyobb mértékű kamatemeléssel próbálta megfékezni az MNB a folyamatokat.

Az egyhetes betét kamatának 0,75 százalékponttal 5,35 százalékosra emelése sem hozott azonban tartós eredményt, pénteken ismét úgy zuhant a forint, mint egy liftaknába esett kő. A kereskedés elején még 381-382 forint körül járó eurót délután már 386 forint fölött jegyezték, a dollár ára 346 forintról 354-re ugrott. Volt olyan pillanat is a kereskedésben - igaz nagyon rövid ideig tartott -, amikor az euróra 394,581 forinton kötöttek ügyletet, a dollárnál 359,807 a történelmi csúcs. 

A technikai elemzések szerint a 381 forint fölötti magasság elérése a héten azt jelenti, hogy az euró/forint árfolyamot felfelé nincs már nagyon, ami megállítsa, hamarosan a 400 forint körüli euró árfolyammal kell barátkozniuk a magyaroknak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!