Hatalmas mélyrepülésbe kezdtek az OTP részvényei a Budapesti Értéktőzsdén. A tegnap 4780 forinton záró papírok árfolyama egészen 4581 forintig zuhant - itt húzódik a 200 napos mozgóátlag - rövid idő leforgása alatt, innen 4600 forint fölé kapaszkodtak vissza. A nagy esésben üzletkötők elmondása szerint szerepet játszhatott az is, hogy viszonylag sok stop megbízás aktiválódott, miközben a vételi oldal eléggé szellős volt a kereskedési könyvben.

Az eséshez párosuló hír az MNB ma közzétett stabilitási jelentésében kereshető. A portfolio.hu tudósítása szerint a jegybank javaslatokat fogalmazott meg, ezek szerint kötelezően kiterjesztené az átlátható árazás szabályait a már meglévő jelzáloghitelekre (ez csak az új jelzáloghitelek esetében 2012 óta kötelező). Ezen felül a jelzáloghitelek esetében maximálná a felszámítható marzsot, kiterjesztve ezt a meglévő hitelekre is.

Az árfolyamgátat átalakítanák, hogy az eddiginél nagyobb részben, vagy teljes mértékben megszabaduljanak az árfolyamkockázattól a háztartások.  A portfólió tisztításának felgyorsítását szeretnék elérni szabályozói eszközökkel és/vagy ösztönzőkkel.  Minél gyorsabban bevezetnék a már nem teljesítő portfólió kezelését segítő családi csődeljárást, tiszta lapot adva a túladósodott ügyfeleknek. A bankrendszert érintő kérdésekben fokozottabban figyelembe vennék a szektor teherviselő képességét.  Kívánatosnak tartanák azon kisebb szereplők megerősítését, amelyek rövid távon képesek helyettesíteni a nagyobb bankokat. A bankrendszer anyabanki forrásainak összege ma 10 milliárd euró, ami viszont lassítja a konszolidációt - írja laptársunk.

Az OTP árfolyama
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!