Bár hajszállal nyert a baloldal az olasz parlamenti választásokon, de nagyon nehéz dolga lesz, ha kormányt akar alakítani, a kommentárok ugyanis patthelyzetről, holtpontról és a valószínű kormányozhatatlanságról szólnak. Mindez igen negatív hatással volt a kereskedésre, a milánói FTSE-MIB például már 4,3 százalékos esésben állt a nyitás után 50 perccel, de a londoni FTSE-100 is 1,44, a párizsi CAC-40 2,35, a frankfurti DAX 1,8, míg a madridi IBEX-35 2,9 százalékos mínuszt hozott össze ekkor.

A milánói tőzsdét főleg a bankszektor húzza le, az Unicredit közel 9, a Sanpaolo 12 százalékot zuhant a kereskedés elején.

Az olasz 10 éves kötvények hozama több mint 36 báziponttal 4,85 százalék ugrott, de Bloomberg szerint a hatás átterjedt a perifériára is, a spanyol hozamok is 32 bázisponttal 5,49 százalékig szaladtak.

Az olasz belpolitikai patthelyzet a csődkockázati felárakon is látszik: az 5 éves olasz cds-felár 45 bázisponntal 290-re emelkedett, míg a spanyol 35 bázisponttal 291-re nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!