Zuhant a Panasonic bevétele

Csökkent a Panasonic japán elektronikai konszern árbevétele és nyeresége is a március 31-én véget ért 2020-as pénzügyi évben, egyedül az akkumulátorgyártás teljesített jól az elektromos autókat gyártó Tesla növekvő keresletének köszönhetően - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. május 18. hétfő, 22:31
Fotó: Reuters

Hétfőn közzétett gyorsjelentése szerint a Panasonic 7490,6 milliárd jen (68,72 milliárd dollár), az előző évinél 6,4 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 20,6 százalékkal kevesebb, 225,7 milliárd jen (2,07 milliárd dollár) adózás utáni nyereséget termelt. A működési eredmény 28,6 százalékkal 293,8 milliárd jenre (2,69 milliárd dollárra) csökkent a 2020-as pénzügyi évben.

Más japán vállalatokhoz, köztük a Sonyhoz és a Canonhoz hasonlóan a Panasonic sem közölte a folyó pénzügyi évre vonatkozó nyereség-előrejelzését, tekintettel a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságokra. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 225,46 milliárd jenes nyereségre számítanak a 2021-es pénzügyi évről. A Toyota is nagy zuhanásra számít.

A tavalyi gyengébb eredményeket az magyarázza, hogy gyenge volt a kereslet a Panasonic által gyártott háztartási gépek és elektronikus autó-alkatrészek iránt, illetve a járvány visszavetett egy sor gyártási tevékenységet. A cég vezetése arra számít, hogy a folyó pénzügyi év második felében lendül fel a kereslet, párhuzamosan az egyes országok gazdaságának újraindításával.

Áprilisban éves összehasonlításban 20 százalékkal csökkent a Panasonic értékesítési árbevétele, ezen belül is a legnagyobb mértékben, 50 százalékkal Észak-Amerikában. Kínában, ahol a járvány lecsengésével már újraindult az élet, már csak 10 százalékos visszaesést mértek.

A Panasonic 2,07 százalékos pluszban, 809,5 jenes árfolyamon zárta a kereskedést hétfőn a tokiói tőzsdén, ami 10,17 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől. Az utóbbi 52 hétben 691,7 jen és 1264 jen között mozgott az árfolyam. A tavalyi év után részvényenként 30 jen osztalékot fizet a vállalat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK