Európa 20 országa már hivatalosan az eurózóna tagja, mellette van egy várományos, ahol már 25 éve fixált az árfolyam (Bulgária), és két olyan ország, akik nincsenek hivatalosan a zónában, mégis az euró a fizetőeszközük: Montenegró és Koszovó. A 23 ország polgárainak nem kell utazáskor valutakérdéssel foglalkozni, a forint azonban jelentős árfolyammozgásokat produkál, így érthető, hogy nálunk sokan elgondolkoznak azon utazás előtt, hogy megpróbálják-e a jól időzített váltással csökkenteni az utazás költségeit.

Kiszámíthatatlan

Nos, a helyzet nem egyszerű, mivel a legtöbb esetben bármely valuta jövőbeni árfolyamát csak tippelni lehet, így ez ugyanolyan spekulatív dolog, mint rövid távon bármilyen más, kockázattal járó befektetés. Senki nem tudhatja biztosan, mi lesz az árfolyam egy adott időpontban, hisz ha tudni lehetne, már a jelenben meg is közelítené azt a szintet, hisz sokan le akarnának csapni a biztos árfolyamnyereségre.

Nagy gyengülés után nagy erősödés

Kétségtelen, hogy az elmúlt bő fél év során egy kicsit más volt a helyzet: érezhetően nagyobb volt a forinterősödés esélye, mivel a tavalyi nagy gyengülés után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli, a forint árfolyamát segítő intézkedéseket hozott, és közben a forint árfolyamát meghatározó gazdasági fundamentumok is sokat javultak: lecsökkentek az energiaárak, nőtt az export, így ismét egyensúlyba került, sőt, többletes lett a külkereskedelmi mérleg, illetve folyó fizetési mérleg.

Most erre építeni már nehezebb, mivel a külgazdasági egyensúly már helyreállt, így ez lényegében már beárazódott az árfolyamba, az MNB pedig megkezdte forint védelme érdekében hozott rendkívüli eszközök kivezetését, és rövidesen kamatcsökkentésre is sor kerülhet. A forint már megáll a saját lábán, így ismét inkább a szokásos piaci folyamatok határozzák meg az árfolyamot.

A váltás költségei

Így most már inkább csak találgatni lehet, aminek nincs értelme. Ráadásul az előre vásárlás azt jelenti, hogy vagy számlán váltunk forintot, vagy készpénzért veszünk, és mindkettő jelentős költséggel jár, kivéve azt a ritka esetet, ha egy váltó a pillanatnyi piaci árfolyamon ad el, mert nagy készlete gyűlt össze, vagy ha digitális (fintech) banknál vált át egy összeghatárig (Revolut, Wise).

Kártyás fizetés, költségminimalizálással

Itt el is jutunk oda, hogy mi a legkényelmesebb megoldás, legalábbis, ha olyan országba utazunk, ahol az elektronikus fizetés alapnak tekinthető. Ekkor a legegyszerűbb, ha kártyával fizetünk, csak egy dologra érdemes figyelni: megnézni, hogy bankunk milyen árfolyamon és mekkora költséggel vált. A két említett digitális banknál elenyésző a költség, a hagyományos bankoknál pedig jelentős eltérések lehetnek, célszerű ennek utánanézni.

Még egy lehetőség, hogy ha gyakran utazunk az eurózónába (most már szinte az össze népszerű európai nyaralóhely ide tartozik), akkor eurószámlát is tartunk bankunknál és annak kártyájával vásárolunk, ami a legtöbb esetben költségmentes.