Nagy meglepetés jöhet a benzinkutakon a nyáron

Hét hónapos mélypontra zuhant az olaj árfolyama, hiába a kitermeléskorlátozás, a Líbiai termelés növekedését és az egyre növekvő amerikai kitermelést nem tudják ellensúlyozni.
Lovas-Romváry András, 2017. június 20. kedd, 15:22
Fotó: Napi.hu

Az év elején még meglehetősen optimista olajpiac egyre pesszimistábbá válik az elmúlt hetekben, a két irányadónak tekintett olajfajtát, az amerikai WTI és a brit Brent hordónkénti ára egyaránt olyan mélypontra esett, amelyet utoljára tavaly novemberben láttunk. Előbbivel már 44, utóbbival 46 dolláron kereskednek.

Ez mindkét olajfajta esetén jó 20 százalékkal alacsonyabb a januári csúcsoknál. A piacot most alapvetően két hír aggasztja, az egyik, hogy az Egyesült Államokban immár huszonkettedik hete folyamatosan nő az üzembe helyezett fúrótornyok száma, a másik pedig az, hogy a Líbiai kitermelés eközben 4 éve nem látott csúcsra emelkedett.

Ráadásul eközben az amerikai Energy Information Administration (EIA) múlt heti adati szerint a feldolgozott készletek az Egyesült Államokban márciusi csúcspontjuk fölé emelkedtek, mindezt egy olyan időszakban, amikor elvileg a fokozottabb nyári fogyasztás miatt azoktól csökkenés lett volan várható - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Az OPEC legutóbbi jelentése szerint egyébként nem csak a Líbiai, de a Nigériai kitermelés is növekedett, s ennek következtében a tagországok kitermelése májusban emelkedett, méghozzá fél éve nem látott ütemben. A két tagország kitermelésének emelkedése megnehezítheti azt, hogy az olajtermelő országok szervezetének célja teljesüljön, ami az olajpiaci keresleti és kínálati viszonyok kiegyensúlyozottsága lenne.

A mostani árszintek egyébként technikai szempontból jelentősnek tekinthetők mindkét olajfajta esetében. Novemberben ugyanis az OPEC termeléscsökkentésről szóló megállapodása következtében ezekről a szintekről indult az az áremelkedés, amely sokéves csúcsra lökte az energiahordozó árfolyamát az év végére- év elejére. Ez másfél hónap alatt egy jó 20 százalékos drágulást jelentett akkor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK