Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon nem úgy viselkedett az arany árfolyama a Fed legutóbbi kamatemelései után, mint amit az elméletek alapján el lehetett volna várni tőle. Azok szerint ugyanis az emelkedő kamatok rosszat kéne hogy tegyenek a menedéknek tekintett deviza árfolyamában, növekednek ugyanis annak tartási költségei, az infláció veszélyének csökkenése pedig szintén a kereslet visszaesése irányába hathatna.

Ehhez képest az arany dollárban számolt árfolyama a legutóbbi, december 14-i kamatdöntés óta 7 százalékkal emelkedett. 2015 decemberét, az ezt megelőző kamatemelést követő 2 hónapban 13 százalékot ugrott a kurzus, s a jó egy évtizeddel korábbi utolsó emelésnél, 2006 júniusában szintén 6 százalékos drágulás következett - írja a Bloomberg.

Mindig van mitől félni

Az ok elsősorban az, hogy hiába következne a szigorító Fed- eső aranyárfolyam hüvelykujj-szabályból más, a piacon maradt egy csomó olyan tényező, amitől lehet félni. S ha lehet félni, lehet az aranyban menedéket keresni.

Az első és talán a legfontosabb egyik ilyen esemény Donald Trump váratlan választási győzelme volt, az új kormányzattal kapcsolatos várakozások alapvetően meghatározták az aranypiac mozgását november 8-as óta.

Amikor az első jelentések megérkeztek választási győzelméről, az arany árfolyama hatalmas eséssel reagált. Trump tervei a gazdaság felturbózására megnövelték a keresletet az olyan eszközök, mint a részvények irányában, ugyanakkor rosszat tettek az olyan biztonságos menedéknek számító befektetéseknek, mint az arany.

Az azóta eltelt időben azonban a beiktatott elnök számára mintha más témák jelentenék a prioritást, s a trend az aranypiacon hamar megállt, s fordulatot vett. A Fed decemberi kamatemelése szintén rossz kellett volna legyen az aranynak, mint ahogy a további kamatemelések belengetése is, azonban ez a jelek szerint meg sem kottyant az árfolyamnak - emlékeztet az összefoglaló.

A piac általában az adott esemény előtt aggódik valami miatt, s nem pedig utána - kommentálta a fejleményeket Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája. Amint a kamatemelés eltűnt az útból, a kép kiegyensúlyozottabbá vált, s ez kiegészülve a Trump kormányzat valós lépéseivel együtt már megtette hatását.

A nagyok is beszálltak a buliba

A befektetők a legnagyobb tőzsdén jegyzett alapokon keresztül ebben a hónapban már több, mint 40 tonna aranyat vásároltak, s ez segítette az árfolyam idei 7 százalékot meghaladó emelkedését. Ehhez járulhatott hozzá az, hogy januárban a kínai holdújév előtt amúgy is szezonálisan megnő a kereslet.

Ráadásul nagyon úgy tűnik, mintha egy hatalmas befektetési alap kezdett volna el bevásárolni - mondta Bernard Dahdah, aki a Bloomberg szerint a London Bullion Market Association legpontosabb előrejelzéseket adó tagja. A következő negyedévig nem fogjuk megtudni azonban, ki volt az - tette hozzá.

Egy jelölt már mindenesetre van a piac nagyágyúi közül. A milliárdos Stan Druckenmiller már bejelentette, hogy decemberben és januárban nagyobb mennyiségű aranyat vásárolt az amerikai kormányzat gazdaságpolitikájának irányával kapcsolatos bizonytalanság miatt.

De nem csak Trump, hanem az európai fejlemények is az arany irányába hajthatták a befektetőket. Közelednek a német és a holland választások, miközben Nagy-Britannia kilépésének pontos körülményi még mindig nem tisztázódtak. A francia választásokkal kapcsolatban pedig Marie Le Pen népszerűsége aggasztja a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!