Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ünnepélyes avatáson L. Simon László (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a terület egyik leghatékonyabb kitörési pontja az agrárgazdálkodás lehet, ezért nagyon fontosak a térségben a szabadegyházaihoz hasonló fejlesztések. Czerván György arra hívta fel a figyelmet, hogy mezőgazdaság és vidék nem létezik állattenyésztés nélkül.

Mint mondta, a kormányzat megpróbálja megállítani az ágazat "mélyrepülését", az állatállomány csökkenését. Ezt segíti, hogy az idén 10 milliárd forinttal több nemzeti támogatás jutott a mezőgazdaság számára a költségvetésből, aminek jelentős része "az állattenyésztést érinti".

Emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban a mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljára 1370 milliárd forint uniós forrást használhatott, illetve használ fel Magyarország. Az összeg jelentős részét már lekötötték, felhasználták, mintegy 200 milliárd forintnyi forrás áll még rendelkezésre.

Amennyiben lesznek felszabaduló források, azokat az európai uniós szabványoknak megfelelő tojótyúk ketrecek kialakítására lehet majd fordítani - mondta az állattitkár.

Reményét fejezte ki, hogy a 2014-ben kezdődő uniós pénzügyi ciklusban Magyarország számára jutó forrásokból lehetőség lesz az állattenyésztés fejlesztését, elsősorban annak versenyképességét és technológiai fejlesztését szolgáló beruházások megvalósítására is.

Mint mondta, a közös agrárpolitika egyik legfontosabb eleme a fenntarthatóság és a vidékfejlesztés mellett az "életképes élelmiszertermelés", amely újabb lehetőségeket jelenthet Magyarország számára.

A 72 százalékban családi, 28 százalékban dolgozói tulajdonban levő, évi 10 milliárd forint termelési értéket produkáló és 11 millió csirkét feldolgozó Her-csi-hús Kft. az elmúlt időszakban négy baromfitelepet vásárolt és korszerűsített.

A négy telepen összesen három és félmillió csirkét nevelnek. A megvásárolt telepek egyike a szabadegyházai, ahol négy istállóban intenzív technológiával, egy- egy "nevelési turnusban" 120 ezer broilercsirkét állítanak elő. A korszerű technológia alkalmazásának eredményeként a teljes állomány ellátásához mindössze öt szakemberre van szükség.