Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GOP-2011-1.1.1 kódszámú "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című pályázati kiírás célja olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A konstrukció keretében 45 milliárd forint áll rendelkezésre 2011 és 2013 között. A pályázatok benyújtása 2011. augusztus 1-jétől 2011. december 31-ig lehetséges.

Mennyi pénz van erre?

A támogatott pályázatok várható száma a 2011−2013. években  90−1125 darab, a pályázatok keretében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 40 millió, maximum 500 millió forint.

Az elnyerhető támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 65 százaléka, konzorcium esetében a projekt összes elszámolható költségének 75 százaléka. Konzorciumi pályázatnál az elnyerhető maximum támogatási mérték nem gazdasági tevékenységet végző kutatási szervezet esetén a projekt összköltségéből a kutatási szervezetre eső rész 85 százaléka, vállalkozások (illetve a projekt keretében gazdasági tevékenységet végző kutatási szervezetek) esetén a projekt összköltségéből a vállalkozásra (illetve a projekt keretében gazdasági tevékenységet végző kutatási szervezetekre) eső rész 65 százaléka lehet.

Konzorcium esetén az igényelt támogatás legalább 50 százalékát vállalkozásoknak kell igényelniük. A pályázónak − konzorcium esetén a konzorciumi tagnak − legalább a projekt összköltségének az igényelt támogatási összeggel csökkentett részét kitevő önrésszel kell rendelkeznie. Az önrész saját forrásból és az államháztartás alrendszereiből származó egyéb támogatásból állhat.

A pályázónak legalább a projektösszköltség − konzorcium esetén a vállalkozásoknak a projekt összköltségéből rájuk eső rész − 10 százalékát kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie.

Foglalkoztatási és bérkövetelmények

A pályázónak − konzorcium esetén a vállalkozásnak − vállalnia kell, hogy a projekt befejezési évét közvetlenül követő két üzleti évben az éves átlagos statisztikai létszámának átlagos értéke nem csökkenhet a bázislétszám alá. (A negatív eltérés nem lehet nagyobb, mint 0,5.)

A projekt befejezési évét közvetlenül követő két üzleti év átlagos éves személyi jellegű ráfordításainak növekednie kell vagy 5 százalékkal, vagy a támogatási összeg 5 százalékával a bázisévhez (beadást megelőző üzleti év) képest. A bérköltséget érintő fontos feltétel, hogy a projekt összes elszámolható költségének legalább 25 százalékát, konzorciumi pályázat esetében: a projekt összes elszámolható költségének minimum 50 százalékát e tételnek kell képeznie.

Tanácsok a sikeres pályázáshoz az OTP Hungaro-Projekttől

Az OTP Hungaro-Projekt Kft. tapasztalatai alapján szükségesnek tartja, hogy néhány fontos szempontra felhívja a figyelmet:
- A pályázat benyújtása előtt győződjünk meg róla, hogy az adott projektelképzelés valóban megfelel a pályázati kiírásnak, ugyanis a "csekélyebb" innovációtartalommal rendelkező projektötletek támogatására a Vállalati innováció c. kiírás (GOP-2011-1.3.1/A, illetve KMOP-2011-1.1.4/A) ad lehetőséget.
- Konzorciumi pályázat benyújtására kizárólag 150 millió forintot meghaladó projektméret esetén van lehetőség, a konzorciumvezetőnek minden esetben vállalkozásnak kell lennie. Nem lehet konzorciumi tag a kizárólag projektmenedzsment-feladatokat és/vagy a nyilvánosság biztosításához kapcsolódó feladatokat ellátni kívánó szervezet. Konzorcium esetén a projektet a konzorciumvezetőnek kell fizikailag befejeznie.
- Konzorciumi pályázat benyújtása esetén a konzorciumi tagoknak külön-külön is meg kell felelniük a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek.
- Az egyes projekttevékenységek típusának meghatározásakor kiemelt figyelmet kell fordítani a besorolásra (alapkutatás, ipari kutatás, kísérleti fejlesztés), ugyanis ez nagymértékben befolyásolja a projekt belső arányainak alakulását és a támogatási intenzitás végleges arányát.
- Az igénybe vett szolgáltatások költsége nem haladhatja meg a projekt összes költségének 50 százalékát, azonban a kiírás lehetőséget ad arra, hogy ezen szolgáltatásokat a pályázó kizárólag kutatási szervezettől vegye igénybe.
- A pályázati támogatás igénybevételéhez nem szükséges biztosítékot nyújtani sem a megvalósítási, sem a fenntartási időszakra.

Projektmenedzsert is alkalmazni kell, ám az erre fordított bérköltség bruttó összege nem haladhatja meg a projekt elszámolható összköltségének 3 százalékát. Projektmenedzsment jellegű bérköltség kizárólag konzorcium esetében számolható el és kizárólag a konzorciumvezető szervezet esetében.

Kiállításon is meg kell mutatni

A pályázónak − konzorcium esetén a konzorciumvezetőnek − vállalnia kell, hogy a projekt keretében sikeresen kifejlesztett prototípust, új terméket, szolgáltatást, technológiát bemutatja egy olyan nemzetközi vásáron, kiállításon, konferencián a projekt fenntartási időszakának végéig, amely vásáron, kiállításon, konferencián a részt vevő szervezetek száma eléri a 100-at és a részt vevő országok száma eléri az 5-öt.

A pályázónak − konzorcium esetén valamennyi konzorciumi tagnak − vállalnia kell, hogy a támogatott fejlesztéssel létrehozott kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket a projekt befejezését követő ötödik év végéig, kkv-k esetében a harmadik év végéig az adott régióban fenntartja és üzemelteti. Kutatási szervezet esetén a fenntartási kötelezettség a projekt befejezését követő harmadik év végéig áll fenn.