Kiegyezne hitelezőivel és júniustól újraindítaná tatai gyárának termelését a professzionális hűtőgépeket gyártó, finn tulajdonú Helkama Forste Kft. A cég fizetésképtelensége miatt 2010 novemberében kért csődvédelmet, ezidő alatt a 124 dolgozójából 34-nek szűnt meg a munkaviszonya, a többieké nem (nekik az állásidőre alapbér jár), így újraindítható lenne a gyártás.

Információink szerint a társaság több mint száz hitelezőnek tartozik, mintegy egymilliárd forinttal a szállítóknak és közel másfél-másfél milliárddal a bankjának, illetve az anyavállalatának és kapcsolt vállalkozásoknak.

A Helkama Forste csődeljárását november 23-tól rendelte el a Komárom-Esztergom megyei Bíróság, akkortól fizetési haladék illeti meg a vele szembeni pénzkövetelések teljesítésére. A 90 napos moratóriumot a bíróság előbb 90, majd 30 nappal meghosszabbította az adós és a hitelezők kérelmére, így a fizetési haladék június 22-én jár le. A cég eddig három alkalommal tartott hitelezőivel egyezségi tárgyalást, a negyediket - amelyre várhatóan a hitelezők számára elfogadható egyezségi javaslatot dolgoznak ki - május elején tartja.

Az első két tárgyaláson a tulajdonos Helkama Forste Oy és a szintén finn, kereskedelmi hűtőgépeket gyártó Norpe Oy lehetséges együttműködéséről folyó tárgyalásokra hivatkozva kért a magyar cég menedzsmentje fizetési haladékot a hitelezőktől. Információink szerint a harmadik, április elején tartott tárgyaláson azonban már az anyacég által végrehajtandó mintegy 850 millió forintos tőkeemelésre és a szállítói tartozások 70 százalékának kifizetésére vonatkozó javaslatot tettek. A szállítói tartozást két év alatt törlesztenék, első lépésben (a 70 százalék) 30 százalékát fizetnék ki a hitelezőknek. Információink szerint a hitelező Budapest Bank - amely tavaly nem újította meg hitelszerződését a céggel, így az kénytelen volt csődvédelmet kérni - kezdetben csak kamattörlesztést vár a Helkamától.

Újraindulhat a termelés

Az újratőkésítéssel el tudnák indítani a termelést, a várható bevételből pedig tovább törlesztenék az adósságot. Információink szerint a cég már tesz előkészületeket az újraindulásra, kis tételekben vásárol szállítóktól (az eladóknak a számlát a finn anyacégnek kell kiállítaniuk) és szállít tartalék alkatrészeket.

A kérdés az, hogy sikerül-e visszaszereznie azokat az ügyfeleket, akik az eltelt hónapokban mástól vásároltak (értesülésünk szerint egyik nagy partnerét, a Red Bullt elvesztette a Helkama Forste Európában).

A kereskedelmi hűtőgépek vásárlásának intenzív időszaka tavasztól nyár közepéig, júliusig tart, utána a meleg elmúltával már nem olyan sürgős ezek beszerzése a megrendelőknek. Emiatt is indokolt lenne a gyártás mielőbbi elindítása. Az ezen a területen is tevékenykedő szakértők szerint a Helkama Forsténak nem az árversenybe kellene beszállnia (az Európát ellátó török cégek alacsony áraival nehéz versenyezni), hanem a termékek minőségére, külső megjelenésére kellene nagyobb figyelmet fordítania. Egyes vélemények szerint ugyanis a cég hűtőire "ráférne a dizájnolás".

Válságban bővítettek Tatán

A Helkama Forste a kereskedelemben és vendéglátásban használt hűtőket, fagyasztókat, üveges vitrineket és minibárokat gyárt; az elmúlt években országos kereskedelmi-, és szervizhálózatot is kiépített. A finn anyacég a válságban fejlesztett: 2008 májusában jelentette be, hogy Tatára telepíti európai központját és kibővíti a gyáregységet. (A cég honlapja szerint Magyarországon kívül Oroszországban, Viborgban működik Helkama Forste gyár.) A

cégadatokból kiderül, hogy a kft. jegyzett tőkéjét 2009-ben 90 millióról 553 millió forintra emelték. A vállalat vezetői arra számítottak, hogy fejlesztéseik a nemzetközi sör- és üdítőital gyártók partnereként megerősítik a cég pozícióit - írta korábban az MTI Eco.

A cég kötelezettségállománya 2007-es 1,1 milliárdról 2009-re 3,2 milliárd forintra nőtt - derül ki az Opten cégtárának adataiból. Beruházási és fejlesztési hitelt, rövid lejáratú hitelt vett fel, és tulajdonosi kölcsönt is kapott. Magas költségen üzemelt a cég, az anyagjellegű ráfordításai 2009-ben 4,4 milliárd forintot tettek ki, míg a dolgozókra 684 millió forintot költött. Értékesítési nettó árbevétele ekkor 5,2 milliárd forintot tett ki, ennek 98 százaléka exportból származott. Üzemi eredménye 139 milliós, mérleg szerinti eredménye pedig 351 milliós mínuszt mutatott.

 

Helkama Forste Kft.-adatok
(millió forint)200720082009
Nettó árbevétel2 4024 0725 269
Üzemi eredmény-61-48-139
Mérleg szerinti eredmény-100-245-351
Befektetett eszközök5301 8252 436
Forgóeszközök1 0041 9601 411
Saját tőke206-34522
Kötelezettségek1 1423 7213 246

Forrás: Opten