Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lényegében "a" kkv-hitelt jelenti a Kavosz Zrt. kombinált mikrohitel programja, amely 1-8 millió forint hitelkeretet tartalmaz, s támogatás is kapcsolódik hozzá - mondta Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója. A hitelt 200 millió forint árbevételű, legfeljebb kilenc fős cég veheti igénybe. A hitelhez tíz százalék önerő kell, ez legfeljebb 800 ezer forint, a kamata 4-9 százalék egyedi kockázattól függően.

A hitelhez legfeljebb négymillió forint vissza nem térítendő, uniós és magyar támogatás kapcsolódik - itt nincs előlegfizetés. Annyi vállalást kell tennie a cégnek, hogy a támogatás felét három év alatt bérként kell megfizetnie. A program úgy épül fel, hogy a projekt értékének 60 százalékát a hitel, 30 százalékát a támogatás, 10 százalékát pedig a saját erő adja - vagyis az elemeket csak együtt lehet igénybe venni, külön a hitelt vagy támogatást nem. Így összesen 12,8 millió forint értékű projekt valósítható meg.

A kamat - 4-9 százalék - igen alacsony, ez többek között annak köszönhető Krisán szerint, hogy a program a Széchényi Terv keretében valósul meg, ami eleve csökkenti a költségeket, másrészt a Kavosz nem akar ebből profitot generálni.

A konstrukcióból ki vannak zárva a csőd, felszámolás, végelszámolás alatt álló cégek, s azok is, amelyek köztartozást halmoztak fel. Nem célja a rendszernek, hogy pár napos túlélést adjon, így a nehéz helyzetben lévő cégek is ki vannak zárva.

 

Jön az újabb hitel

Hamarosan piacra lép a Kavosz az eggyel nagyobb hitelével is, amelyhez nem kapcsolódik támogatás, viszont a hitel 500 ezer forinttól 50 millió forintig terjed, s kamata szintén legfeljebb kilenc százalék. A hitelt beruházásra és forgóeszköz finanszírozásra lehet majd igénybe venni.