Egy munkavállaló bérköltségéért négy dolgozót helyettesít a chatbot
Egy munkavállaló bérköltségéért négy dolgozót  helyettesít a chatbot

Egy munkavállaló bérköltségéért négy dolgozót helyettesít a chatbot

Nagy a lelkesedés a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek világában itthon és külföldön is. Néhány napja jelent meg a ChatGPT, az OpenAI fejlesztő cég legújabb chatbotja, ami a közösségi média segítségével tanult beszélgetni és az első tapasztalatok szerint kiválóan utánozza az emberi kommunikációt. Itthon többek között a Daktela Magyarország dolgozik olyan intelligens megoldásokon, amelyek nagy versenyelőnyökhöz juttathatják az ügyfélkapcsolati menedzsmenttel foglalkozó cégeket.
Economx, 2022. december 15. Fotó: Napi.hu

Egy munkavállaló bérköltségéért három-négy dolgozót képes helyettesíteni a Daktela Magyarország chatbotja. A cseh alapítású cég hazai leányvállalata 2021 óta van jelen a piacon. A vállalat olyan ügyfélszolgálati megoldásokat ajánl a cégeknek, amelyekkel hatékonyabbá, precízebbé és gyorsabbá tudják tenni az ügyfelek kiszolgálását. Erről beszélt a napi.hu podcastjában Szilágyi Márk, a Daktela Magyarország ügyvezető tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy a gyakorlatban hogyan működik az ügyfelekkel való kommunikáció

„Az esetek 99 százalékában egy chatbot, vagy valamilyen robot megoldás jelentkezik elsőként, és amikor a robot vagy a chatbot képességeit meghaladja a kommunikáció, akkor kapcsol a rendszer élő személyt, aki átveszi az ügyfélkezelést” - mondta Szilágyi Márk.

A Daktela saját chatmotorral rendelkezik, amely azt jelenti, hogy chatbotjainak alkalmazása nem kötött semmilyen nagyobb platformhoz. Rendszerüket tanítani kell és lehet, amely komoly lehetőség a mesterséges intelligencia alapú kommunikációban. Bár sokan idegenkednek az automaták és robothangok világától, de vannak olyan területek is, ahol kifejezetten előnyösnek tartják azokat az emberek. Ilyen a banki szféra vagy a végrehajtói szektor, ahol inkább a géppel való kommunikációt preferálják az ügyfelek, mert biztonságosabbnak, diszkrétebbnek érzik. Felhasználói szempontból több kategóriába sorolhatók a chatbotok.

„Az úgynevezett „soft” verzióban a chatbot igen, nem válaszokat ad, vagy olyan alapkérdésekre válaszol, mint csomagküldéssel kapcsolatos tudnivalók, időpontfoglalás. Ha már személyes adatok feldolgozására is szükség van, akkor kapcsolódik be a folyamatba az élő személy” – részletezte Szilágyi Márk. Az ügyvezető szerint a chatbotok nagyban megkönnyítik a cégtulajdonosok és a cégvezetők munkáját, ugyanis az automatizálással a cégek allokálni tudják az emberi erőforrásokat máshová és hatékonyabban tudnak dolgozni egy – egy részterületen.

Egy chatbot ára körülbelül három-négy munkatársat vált ki, ha a bérköltségeket nézzük – hangsúlyozta Szilágyi Márk, hozzátéve, hogyha a chatbotot megtanítják az adott cég munkafolyamataira, minden emberi „hibától” mentesen képes dolgozni. Nem fárad el, nem megy szabadságra, nem lesz beteg, költséghatékonyság szempontjából összehasonlíthatatlan az élő munkaerővel – tette hozzá.

„Tíz kérdésből lehet, hogy kettőre nem tud válaszolni a robot , de cserébe olyankor is válaszol, amikor munkaerő már nem elérhető”  – mondta az ügyvezető, kiemelve: egy gép éjjel, a nap 24 órájában, az év 365 napjában képes dolgozni. Ráadásul a mesterséges intelligencián alapuló rendszer folyamatosan tanul, fejlődik és ezzel együtt a teljesítmény- és költséghatékonysági mutatók is egyre jobbá válnak.

A cikket a Daktela Magyarország támogatta. 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Egy munkavállaló bérköltségéért négy dolgozót helyettesít a chatbot

Nagy a lelkesedés a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek világában itthon és külföldön is. Néhány napja jelent meg a ChatGPT, az OpenAI fejlesztő cég legújabb chatbotja, ami a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.