Hamarosan eldől, kik közül kerül ki a második magyar űrhajós
Hamarosan eldől, kik közül kerül ki a második magyar űrhajós

Hamarosan eldől, kik közül kerül ki a második magyar űrhajós

Közel 100 millió dollárt fordít a magyar kormány a költségvetésből a HUNOR űrhajós program megvalósítására, ám ennek jelentős részét a magyar gazdaságban költik el – mondta Ferencz Orsolya a Napi.hu videó podcastjában. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos arról is beszélt, hogy a jövő héten jelentik be, ki az utolsó négy jelölt arra, hogy 2024 végén, vagy 2025 elején második magyarként eljuthasson a világűrbe. A szakember kiemelte, hogy az űrkutatás megkerülhetetlen, akár a hétköznapok egyszerű folyamatait, akár a most zajló háborút vesszük figyelembe.
Gáll Csongor, 2023. március 2. Fotó: Napi.hu - Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Napi.hu podcast stúdiójában

A 21. században megkerülhetetlen az űrkutatásban való részvétel – hangsúlyozta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya hozzátette, hogy ma már olyan dolgokhoz is műholdakat használnak, amelyek a leghétköznapibb életünkhöz nélkülözhetetlenek, például egy egyszerű banki átutaláshoz is. 

A szakember emlékeztetett, hogy a Magyarország űrstratégiájának nevezett dokumentumot a kormány még 2021-ben fogadta el, amely leszögezte, hogy kapjon az ágazat kiemelt figyelmet, és fő célja volt a tudásalapú gazdaság fókuszba helyezése.

Ennek a tervnek a zászlóshajója a HUNOR program, aminek a lényege, hogy Magyarország a nemzetközi űrállomásra magyar kutatót, magyar eszközökkel tudjon küldeni.

„A HUNOR programban már most sikerült olyan orvosi eredményeket felmutatni, amelyek tudományos publikáció formájában tudnak majd megjelenni” – közölte a miniszteri biztos.

A program része az oktatás, amit a NASA és az ESA is szorgalmaz: a kiválasztott űrhajósnak a visszatérést követően kiemelt feladata lesz, hogy népszerűsítse a hazai űrkutatást és részt vegyen a magyar egyetemek munkájában.

Ferencz Orsolya azt is elmondta, hogy

a több ezer jelentkező közül 247-en voltak, akik megfeleltek minden feltételnek, hogy részt vehessenek a programban.

A politikus kiemelte, hogy nagyon komoly fizikai állóképességre, angol nyelvtudásra és kutatói képesítésre is szükségük van a jelentkezőknek, de talán a legnehezebb a mentális felkészültség.

Ferencz Orsolya kiemelte, hogy a küldetés alatt az űrhajósok folyamatos stresszhelyzetben vannak, ahogy bírniuk kell az elzártságot is.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy elsősorban azért nem jutott nő a kiválasztott nyolc résztvevő közé, mert arányaiban kevesen jelentkeztek, ám ettől függetlenül nagyon remélni, hogy a későbbiek folyamán egy magyar nőt is ki tud nevelni a hazai űrprogram.

Az elmúlt négy évtizedben nem fordult elő, hogy orvosi műszerekkel repüljenek és vizsgálatokat végezzenek.

A miniszteri biztos azt is elárulta, hogy bár nem a magyar űrhajós lesz a parancsnok az űrhajón, minden tudással és ismerettel rendelkeznie kell, hogy bármilyen váratlan helyzetet meg tudjon oldani a küldetés során. A magyar űrhajósjelöltek innentől fizetésért dolgoznak, hogy teljes mértékben a feladatukra tudjanak koncentrálni.

„A magyar költségvetésből 99 millió dollár van elkülönítve erre a programra, de ennek az összegnek egy jelentős része el sem hagyja az országot, hanem itt marad a magyar kutatóintézeteknél, egyetemeknél, cégeknél” – hangsúlyozta a politikus.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy az űrturizmus és az ezzel járó iparág az egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező piac az elkövetkező évtizedekben, és amelyik ország ehhez szükséges iparral és képzett szakemberekkel rendelkezik, az behozhatatlan versenyelőnyre tesz szert és hatalmas bevételekre is számíthat.

Versenyfutás a Holdért

A politikus hangsúlyozta, hogy jelenleg nagyon kiélezett verseny folyik, amelyben számos ország részt vesz a Hold felosztásáért folytatott versenyben, mivel nagy ipari és kutatási felhasználású potenciál van a legközelebbi égitestben. Mivel a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a föld felé, ezért nyilvánvalóan az az oldala lesz az, amit mindenki megpróbál majd elsőként a saját fennhatósága alá vonni.

Az ukrán fél nagyon komoly nemzetközi segítséget kapott az űrtechnológiának köszönhetően.

Míg az amerikaiak Ukrajna számára biztosítottak kulcsfontosságú információkat az űrtechnológiájuknak köszönhetően, most azt lehet látni, hogy Amerika kínai cégeket készül szankcionálni, azért, mert információkkal látták el Oroszországot. Ferencz Orsolya kiemelte, hogy a mostani háborúban is és a jövőben még inkább kiemelt szerepe lesz annak, hogy mely országok, milyen képességekkel rendelkeznek az űrtechnológia terén.

Már most van 40 olyan cég Magyarországon, amelyek a hazai űripart szolgálják ki és a tervek szerint ezt a számot még jelentősen növelni lehetne a jövőben – osztotta meg Ferencz Orsolya. A politikus szerint az iparág magas hozzáadott értékkel rendelkezik és kifejezetten magasan képzett munkaerőt igényel.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Hamarosan eldől, kik közül kerül ki a második magyar űrhajós

Közel 100 millió dollárt fordít a magyar kormány a költségvetésből a HUNOR űrhajós program megvalósítására, ám ennek jelentős részét a magyar gazdaságban költik el – mondta...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.