Csatlós Csilla: Munkahelyi stressz miatt bárki kiéghet
Csatlós Csilla: Munkahelyi stressz miatt bárki kiéghet

Csatlós Csilla: Munkahelyi stressz miatt bárki kiéghet

A koronavírus okozta traumák lecsapódása sok mindenben érzékelhető, például abban is, hogy több és gyorsabb a kiégés: a szakmában, a családban és általában az emberi kapcsolatokban is. Holott előjelből meglehetősen sok van, és még csak az sem igaz, hogy a többségünk csak akkor érzi meg a bajt, amikor már csak szakember segíthet. Erről beszélgettünk a Napi.hu videós podcastjának vendégével, Csatlós Csilla kiégés specialistával.
Szabó M. István, Horváth Tibor, 2022. december 6. Fotó: Napi.hu

Akik nem ássák bele magukat ebbe a témába, azt hihetik, hogy egy tipikus menedzserbetegségről van szó, de ez nem fedi a valóságot. Bárkit fenyegethet a kiégés, aki dolgozik, folyamatos stresszhelyzetben van, vagy egyedül viseli gondját egy kisgyermeknek.

A Covid időszakának elzártsága egészen újfajta stresszhelyzeteket teremtett. A megszokott "stresszkombó" mellé a Covid általi kényszeres otthonlét alatt kellett szembesülnünk azzal, hogy milyen a gyerekekkel egy légtérben dolgozni, vagy pedagógusként hogyan kellene online oktatni zéró tapasztalattal.

A kiégés végső fázisa felé a szociális kapcsolatokat az ember megnyírja, hogy energiához jusson. Ezt az állapotot a Covid a bezárással megoldotta, hiszen gyakorlatilag elvágta a szociális hálóinkat. Ennek a hatása borzasztó. Sokkal rövidebb idő alatt kerültek nagyon rossz állapotba az emberek

- vont mérleget Csatlós Csilla, business coach és kiégés specialista. A kikapcsolódás és a feltöltődés összes lábát kinyírták a korlátozások. A február óta tartó háború és az azzal együtt járó energiaválság hatalmas terhet ró a társadalomra. Sok esetben most egyáltalán nincs megoldás.

Csatlós Csilla fontosnak tartja, hogy számos cég meghívja őt több órás kiégés prevenciós előadások megtartására. A kiégésnek tipikus és jól látható jelei vannak. Nagyon fontos lenne az önreflexió ezen a téren, de Magyarországon még mindig stigmatizált a segítségkérés, főleg akkor, amikor egy férfi szorul rá.

  • Mennyi időbe kerül visszajönni egy előrehaladott stádiumú kiégésből?
  • Ki fizeti sok esetben a detox coachingot?
  • A munkahelyváltás segíthet a kiégés ellen?
  • Hányan tudnak adekvát választ adni arra a kérdésre, hogy mitől érzik magukat jobban?
  • Mi volna az első lépés a kiégés ellen?

Videós podcastunkban mindezekre a kérdésekre választ kapunk a szakembertől.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Csatlós Csilla: Munkahelyi stressz miatt bárki kiéghet

A koronavírus okozta traumák lecsapódása sok mindenben érzékelhető, például abban is, hogy több és gyorsabb a kiégés: a szakmában, a családban és általában az emberi kapcsolatokban...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.