Parragh László: Lehetett látni, hogy kicsúszott a jegybank kezéből az irányítás
Parragh László: Lehetett látni, hogy kicsúszott a jegybank kezéből az irányítás

Parragh László: Lehetett látni, hogy kicsúszott a jegybank kezéből az irányítás

A jegybank unortodox monetáris politikájával botorság azt hinni, hogy egy Magyarország méretű ország fogja irányítani a nemzetközi piacokat – fogalmazta meg kritikáját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Napi.hu podcastjában. Parragh László szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) módosítása nem az adózási formát használókkal szemben lett történt, hanem valójában a piac 85 százalékát védte, és összességében jól sikerült.
Gáll Csongor, 2023. február 3. Fotó: Napi.hu

2022 első részében óriási optimizmussal indult az év a vállalkozások számára, amiből a háború okozta sokkhatás zökkentette ki a gazdaságot – közölte Parragh László a Napi.hu videó podcastjában. A kamara vezetője hozzátette, hogy őszre jól láthatóan pánik lett úrrá a piacokon és az év végére megtanultak a cégek is együtt élni a helyzettel.

A kata egy „szent tehén” volt, amihez senki nem mert hozzányúlni, de a helyzet már tarthatatlanná vált, mert olyan mértékben kezdték el a cégek a munkavállalóikat kiszervezni a normál adózási keretek közül, így lépni kellett.

Parragh László szerint sokaknak hasznára vált a módosítás, mert így alkalmazottként visszakerülhetett a munkaerőpiacra és a cégek többsége bejelentve is megadta ugyanazt a bért, mint amennyit a külsős vállalkozóknak fizetett. Az MKIK vezetője hozzátette, hogy részükről volt javaslat arra, hogy a kata összegét emeljék, vagy sávosítsák, de a döntéshozók másképp gondolkodtak az átalakításról.

Biztos vagyok benne, hogy az EU-s pénzek meg fognak érkezni, de abban is biztos vagyok, hogy előtte a brüsszeli bürokrácia meg fogja próbálni megbuktatni a lengyel kormányt

– hangsúlyozta Parragh László.

A kamara elnöke hozzátette, hogy jobban örülne, ha a brüsszeli vezetés „az uborka görbületével foglalkozna újra” a nemzetállamok belpolitikai helyzetével szemben. Parragh arról is beszélt, hogy nem lepődne meg, ha a jövő évi magyar választásokba is megpróbálnának belenyúlni külföldről.

Maradnak a magas árak

„Ne várja senki, hogy az árak vissza fognak térni oda, ahol egy éve voltak” – fogalmazott Parragh László, hozzátéve, hogy

lehetett látni, hogy a jegybank kezéből az irányítás kicsúszott.

Az infláció csökkenése azt jelenti, hogy az árak növekedése lassul és nem azt, hogy lejjebb mennek majd az árak. A legnagyobb hibát abban látja a kamara elnöke, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem reagált időben a koronavírus-járvánnyal járó előre látható folyamatokra.

Parragh azt is elmondta, hogy szerinte egészen biztos, hogy rövid időn belül kivezetik az ársapkákat: a tartós élelmiszerek esetében felhalmozás folyik és ezeket azonnali hatállyal ki is lehetne vezetni véleménye szerint. A romlandó élelmiszerek esetében kicsit más a helyzet, de az árstopok fenntartása már csak szociális alapon indokolt – tette hozzá.

Egy ország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jövőképe.

Csak évtizedek múlva fog kiderülni, helyes volt-e, hogy a nukleáris energia és az akkumulátorgyártás mellett tette le a voksát a jelenlegi vezetés, de Parragh abban biztos, hogy valamilyen irányt ki kellett tűznie a kormánynak.

Egy darabig nem lesz a helyén a forint

Parragh László szerint sérülékeny a magyar fizetőeszköz és több valutatartalékkal kellene rendelkeznie hazánknak, de a jegybank nem tett ebbe az irányba lépéseket. Hangsúlyozta, hogy egy egészséges állapot esetén 350-370-es sávban kellene legyen a forint az euróval szemben. Hozzátette: botorság azt hinni, hogy egy unortodox monetáris politikára egy akkora ország, mint Magyarország alkalmas lenne. 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Parragh László: Lehetett látni, hogy kicsúszott a jegybank kezéből az irányítás

A jegybank unortodox monetáris politikájával botorság azt hinni, hogy egy Magyarország méretű ország fogja irányítani a nemzetközi piacokat – fogalmazta meg kritikáját a Magyar...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.