Gál Tibor: az a feladatunk, hogy ami ebben a borban benne van, azt tegyük tökéletesebbé
Gál Tibor: az a feladatunk, hogy ami ebben a borban benne van, azt tegyük tökéletesebbé

Gál Tibor: az a feladatunk, hogy ami ebben a borban benne van, azt tegyük tökéletesebbé

Van-e értelme a magyar borpiacon high level kategóriájú borokat készíteni, és ha igen, akkor azt mikor illik meginni? Mindez az Egri Bikavér Ünnepi Napok kapcsán került szóba, mivel sajtóhírek szerint egy új, felső kategóriás bikavért fognak bemutatni. A Napi.hu friss videós podcastjában ma borról és borászatról beszélgettünk Gál Tibor borásszal.
Szabó M. István, 2022. október 21. Fotó: Napi.hu

Azért kell a bikavért Egerben megújítani, mert mások lettek a fogyasztási szokások? És azok a szokások magyar vagy nemzetközi szokások? - A leginkább ez a kérdés foglalkoztatja azokat, akik hírét vették, hogy az Egri Bikavér Ünnepi Napok egyik, talán a legfontosabb eseménye az lesz szombaton (október 22.) hogy egy különleges kóstolót tartanak.

Az elnevezés En Primeur annyit jelez, hogy a 2021-es évjárat superior és grand superior egri bikavéreit még a nyilvános premierük, bemutatásuk előtt meg lehet kóstolni. Ráadásul úgy, hogy párba állítva, ugyanezeknek a boroknak a korábbi, már forgalomban lévő évjáratait is kóstoltatják - és így valóban érezni, érteni is lehet majd, hogy mi a változás.

Ez volt az apropó, ami miatt Gál Tibort meghívtuk beszélgetni stúdiónkba, és a beszélgetés innen is indult: miért kellett megújítani az egri bikavért?

- A mai napig létezik egy ellenállás, bizonyos értelemben egy előítélet az egri bikavérrel szemben, bennem is volt. Hosszan mesélni tudnám, hogy miért és mennyire nem akartam bikavért készíteni - magyarázta Gál Tibor, aki azt gondolta, amikor az egyetemről hazatért a családi birtokra és borászként dolgozni kezdett, hogy bármilyen más bort szívesebben készítene.

Ha most választhatnék, és újrakezdhetném, akkor eleve csak a bikavérrel dolgoznék. Semmi mással!

- vallotta be a szakember.

Egri legyen a bikavér!

Azért kellett a bikavérhez hozzányúlni, mert a Szekszárddal éveken át megrendezett bikavér mustrákkal felpiszkálták az egrieket, akik arra jutottak, hogy ez az ő márkájuk, mert sokkal többet értékesítenek bikavérből, mint Szekszárd, és igenis legyen az egrieké ez a márka.

Aminek igazi jelentősége nem a magyar, hanem a külföldi piacon van, ahol egy zászlóshajó bor mögé lehet minden más bort besorolni.

Abban hiszek, hogy ki kell alakuljon egy olyan letisztult rendszernek, amelyben egy borvidék egy adott bort tud nagyon erősen kihangsúlyozni. Ha mi ebből tudjuk a legjobb bort elkészíteni, akkor minek foglalkozzunk mással?

- mondta Gál Tibor.

Az egri bikavér pozíciójának megerősítéséhez azonban a hogyan készül a bikavér hivatalos "egri recept" szerint kérdését is tisztázni kellett, így kezdték feszegetni a meglévő határokat, hogy gyümölcsösebb, frissebb, kerekebb, lágyabb és végeredményben keresettebb, tehát eladhatóbb lehessen az egri bikavér.

Mennyire generációs történet ez a nekibuzdulás? A fiatal borászok kihívására hogyan reagálnak az öregebbek? Miért kell merészség a borkészítéshez és mire kell emlékeztetni az idősebbeket?

Mi haszna van az új impulzusoknak, és törvényszerű-e, hogy kinek-kinek kiderüljön, hogy "az egri bikavér még mindig nincs kész?" Mi ma Gál Tibor viszonya az Egri Csillaghoz, amit gyakorlatilag ő "talált ki"? 

Ezek a kérdések is előkerültek a beszélgetés során. A válaszokhoz azonban el kell indítani a fenti videót.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Gál Tibor: az a feladatunk, hogy ami ebben a borban benne van, azt tegyük tökéletesebbé

Van-e értelme a magyar borpiacon high level kategóriájú borokat készíteni, és ha igen, akkor azt mikor illik meginni? Mindez az Egri Bikavér Ünnepi Napok kapcsán került szóba, mivel...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.