Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig 9 tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján szerdán, Debrecenben. Összehasonlításul: 2013-ban a legnagyobb cégek kútjain összesen több mint 1,5 milliárd liter gázolajat forgalmaztak.

Az úgynevezett bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal - üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába - közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon.

A bejelentés azért is érdekes, mert korábban a NAV azt kommunikálta - amikor a kormány üzemanyagjelölési tervei kapcsán az illegális üzemanyagbizniszről kérdeztük a hatóság illetékeseit -, hogy nem számít jelentős problémának Magyarországon a fekete üzemanyagkereskedelem. A hatóság laborjában például azt tapasztalták, hogy a bevizsgált üzemanyagminták jelentős része megfelelő minőségű volt tavaly, jogsértések csak elenyésző számban fordultak elő.

Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese korábban a Napi.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy vannak róla információik, hogy próbálnak bázisolajat uniós tagállamokon keresztül, a szálakat jól megkuszálva vasúton, illetve közúton tartálykocsikban utaztatni, hogy azután valahol üzemanyagként értékesítsék, de jobbára csak eseti jelleggel, egy-egy tartálynyi mennyiségről van szó, nem ipari méretű csempészetről. Persze nem kizárt, hogy csak a folyamatban lévő nyomozásról nem akartak elárulni részleteket a NAV illetékesei.