Elkezdődött a Józsefvárosban a Nemzeti Múzeum mögött elhelyezkedő Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújításának előkészítése. A Miniszterelnökség közbeszerzést írt ki a műemlék épületek állagmegóvó, korhű rekonstrukciójához szükséges tervezési feladatok ellátására - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból.

A kormány szeptemberben fogadott el határozatot a felújításról, e szerint az előkészítő feladatokra 2015-ben 55 millió forintot fordíthatnak, a tervezésre pedig a 2016-os költségvetésében 385 millió forintot kell biztosítania Miniszterelnökségnek. A tervezésre kiírt nyílt közbeszerzésen január 6., 10 óráig lehet ajánlatot tenni. A palotafelújítást Katona András személyében miniszteri biztos irányítja, a munkáját két fős titkárság segíti a Miniszterelnökségen.

Frissítés!

Nem marad az állam tulajdonában és nem a Miniszterelnökség egyik szerve használja majd a felújítást követően a józsefvárosi Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest, a kormány ugyanis 2015. december 30-án arról döntött, hogy az épületet a református egyháznak adja, és a Károli Gáspár Református Egyetem használhatja.

A XIX. század végén épült, bruttó tízezer négyzetméter szintterületű palota tulajdonosa a magyar állam, az elmúlt években a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal használta és üzemeltette: a Reviczky utca 6. szám alatti épületrészben hivatali irodák működtek, a Múzeum utca 17. szám alatti rezidenciaszárny reprezentatív magán és közcélú rendezvényeknek adott otthont. A rekonstrukció után a Múzeum utcai épületrész protokolláris rendezvények, illetve konferenciák, bálok lebonyolítására lenne alkalmas, a Reviczky utcai pedig irodai munkára, oda a Miniszterelnökség egyik szervezeti egysége költözne. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak 2015. december 31-ig ki kell kiköltöznie az épületből.

Reprezentálnak századfordulós hangulatban

"A beruházás fő indoka egy olyan reprezentatív események rendezésére alkalmas épületegyüttes létrehozása, amely amellett, hogy megfelel államfői, illetve kormányszintű rendezvények lefolytatására, annak teljes körű háttérszolgáltatását biztosítva, egyúttal bemutatja és megőrzi az egyedi műemléki értékeket, alkalmazza a mai, modern kor technikai vívmányait, századfordulós hangulatban" - olvasható a tervezésre vonatkozó közbeszerzés dokumentációjában.

"A cél, hogy a palotaegyüttes méltóképpen tükrözze az állami intézmény presztízsét. A nagyközönség számára a korhű hangulat, a megbízhatóság és környezettudatosság érzetét adja. A beruházás régi fényébe helyezi a palotaegyüttest, lehetőséget biztosítva az egyedi protokolláris, diplomáciai rendezvényektől a báli rendezvényeken át az esküvők, fogadások, koncertek és kongresszusok megrendezését. Ezen tervezési feladat kihívás mind az építészet, a belsőépítészet és a művészettörténet területén" - áll a dokumentációban.

Az épületegyüttes a megépítése óta több építési beavatkozáson, átalakításon esett át, a mostani rekonstrukció célja, hogy visszaállítsák az eredeti, történeti műemlékegyüttes építészeti megjelenítését, továbbá az is, hogy korszerű megoldásokkal a fenntartási és üzemeltetési költségeket csökkentsék. Visszaállítják többek között a Reviczky utcai homlokzatot, a Múzeum utcai bejárati kaput, az ólomüveg ablakokat, az egykori tánctermet és szalont. Esztétikusabb formában újra el kell készíteni a két épületszárnyat elválasztó loggia nyílásainak üvegeit és újragondolni a belső udvar tetejét, az átriumhoz kapcsolódóan pedig egy kiállítóteret és kávázót is ki kell alakítani.

Forrás: kcsr.hu

A közbeszerzésen kiválasztott tervező feladatai:

  • műemléki koncepcióterv összeállítása (amely alapját képezi az építészeti, belsőépítészeti rekonstrukciós programtervnek),
  • építészeti, belsőépítészeti rekonstrukciós programterv összeállítása,
  • funkcionális és térszerkezeti vázlatterv (megrendelői döntés-előkészítő),
  • építési engedélyezési tervdokumentáció összeállítása, különös hangsúllyal a műemlékvédelmi szempontokra, ill. tervezői költségbecslés összeállítása,
  • tenderterv-dokumentáció összeállítása és az azon alapuló árazott és árazatlan költségvetés, ill. tervezői költségbecslés összeállítása,
  • kiviteli tervdokumentáció és az azon alapuló árazott és árazatlan költségvetés, ill. tervezői költségbecslés összeállítása,
  • megvalósulási tervdokumentáció összeállítása,
  • a komplex tervezés tervezésmenedzsmenti feladatainak ellátása,
  • a kivitelezés, megvalósítás során a tervezői művezetési feladatok ellátása (legfeljebb 40 mérnöknap; 4 óra alatt fél mérnöknapnak számítva),
  • a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárásban bíráló bizottsági tag delegálása és feladatainak ellátása, illetve a közbeszerzési eljárásra benyújtott ajánlatok költségvetésének vizsgálata; az ajánlattevők által feltett kérdésekre tervezői válaszok megadása,
  • a kivitelezési közbeszerzést követően a kiviteli tervdokumentáció alapján megvalósuló építési beruházás során felmerülő eltérések, esetleges "tervhibák" javítása, átvezetése.

Egy igazi gyöngyszemet újítanak fel

A dualizmus korának első évtizedeiben Budapest leggazdagabb építkezéseit magában foglaló terület a Józsefváros Kiskörút környéki része volt, amelyet ma Palotanegyednek hívnak. Az itt álló Nemzeti Múzeum és az Ybl Miklós tervei szerint felépített Képviselőház környezetében a magyar arisztokrácia sorban építette fel fényűző palotáit. Ennek az építkezési hullámnak egy késői gyöngyszeme a Károlyi-Csekonics palota - ismerteti a történeti hátteret az épületről a Miniszterelnökség közbeszerzési dokumentációja.

A palotát ifjabb gróf Károlyi Istvánné, született gróf Csekonics Margit építette 1881-1885 között Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei szerint. Fellner és Helmer a korszak sikeres építészpárosa volt, kiknek legismertebb munkái a Monarchia-szerte felépített színházak (mint a budapesti Vígszínház, a kecskeméti, szegedi, temesvári, nagyváradi, pozsonyi, fiumei, prágai, bécsi színházépületek). E színházakon gyakran alkalmazott neobarokk, neorokokó stílus egyik legkorábbi megjelenése Magyarországon a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes, amelynek Múzeum utcai homlokzatán, tánctermében és egyes szalonjaiban jelentek meg e stílusjegyek. A korszakra jellemző stíluskeverő historizmus jegyében azonban a teljes palota stilisztikailag nem egységes, megtalálhatók benne neoreneszánsz, neomanierista részletek is - írják.