A Jászai Gellért elnök vezetésével működő ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoport keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyar Turisztikai Holdingot egy magyarországi befektetőcsoport vásárolja meg, amelyet a Turisztika Hungária Kft. képvisel. Ugyanakkor a létesítmények üzemeltetését továbbra is a Jászai Gellért tulajdonában maradó és általa elnökölt tóparti szállásadó vállalat, a Balatontourist Zrt. végzi - olvasható a közleményben.


A magyarországi turizmus-fejlesztés három-öt éves távlatban továbbra is jó lehetőség, ezért döntöttek úgy, hogy az idegenforgalmi portfóliót értékesítik ugyan, de az üzemeltetését folytatják - mondta Jászai Gellért az MTI-nek.
Hozzátette: az SCD ugyanakkor turisztikai portfóliójának átalakítása után tőzsdei bevezetésének előkészítésére, valamint budapesti fejlesztéseinek folytatására koncentrál.

A közlemény szerint már jövőre bevezethetik társaságuk, az SCD REIT papírjait a budapesti börzére. A budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban megjegyzik: a pasaréti Akadémia Parkban megvalósuló irodafejlesztések első üteme augusztusban zárul, és a projekt második ütemének indításához is előrehaladott bérlői tárgyalásokat folytatnak.

Az SCD Csoport 2003-ban a balatoni szállásadó vállalatok akvizíciójával indította útjára turisztikai befektetéseit, amely a balatoni kempingekkel, a Balaton-fejlesztési Programmal és a FlyBalaton repülőtérrel együtt Magyarország meghatározó idegenforgalmi holdingja lett.

A Magyar Turisztikai Holding Zrt. tavaly decemberben alakult meg az SCD Group Zrt. idegenforgalmi portfóliójára alapozva, és a Hunguest Hotels Zrt. opciós jogának megszerzésével. Megalakulásakor mintegy 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkezett, és a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák mintegy 10 százalékát tudhatta magáénak.