Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben újabb történelmi csúcsra emelkedett a GKI építőipari bizalmi indexe, a szektor kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló mutató. Októberhez képest a mélyépítő cégek várakozásai kedvezőbbé váltak, míg a magasépítőké kicsit romlottak.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése novemberben érezhetően javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). E mutató 19 éves csúcsra emelkedett. A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok is egyértelműen javuló termelési helyzetre utalnak: novemberben a cégek 32 százaléka számolt be növekvő, 10 százaléka csökkenő termelésről. Októberben ugyanez a két arány rendre 24 és 9 százalék volt. Ebben a hónapban mind a magas-, mind a mélyépítők helyzetértékelése kedvezőbbé vált.

A termeléssel kapcsolatos jelenlegi elégedettség számottevően nagyobb az egy évvel ezelőttinél: 2016 novemberében a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya ugyanis 18 és 23 százalék volt.

GKI Építőipari bizalmi index 2014-2017

A rendelésállományokra vonatkozó értékelés novemberben tovább javult, s ezzel meghaladta a korábbi rekordot jelentő augusztusi szintet is (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok lényegében változatlan helyzetet jeleznek: novemberben a válaszadó vállalkozások 32 százaléka számolt be magas, 15 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány októberben 31 és 13 százalék, egy évvel ezelőtt 17 illetve 35 százalék volt. Novemberben mindkét szakágazat helyzetértékelése javult.

Novemberben a foglalkoztatási várakozások enyhén romlottak az előző hónaphoz képest, lényegében visszatértek a szeptemberi szintre (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok enyhe negatív változást tükröznek, a következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 13, csökkentésére 10 százalékuk készül. Októberben ugyanez a két arány rendre 19 és 7, egy éve rendre 9 és 18 százalék volt. Novemberben a mélyépítők foglalkoztatási kilátásai jelentősen javultak, a magasépítőké viszont romlottak.

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési törekvések intenzitása novemberben erősödött - a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az áremelést tervezők aránya októberhez képest bővült (33 százalékra), árcsökkenést kevesebb, mint a cégek 4 százaléka fontolgatott. Ugyanez a két arány októberben 23 és 2 százalék, tavaly novemberben 11 és 5 százalék volt.

A munkaerőhiány visszafogó szerepe továbbra is erős, novemberben a cégek csaknem kétharmada számolt be erről. A magasépítés terén ez a gond valamivel súlyosabb (a cégek 70 százaléka említette elsőként), mint a mélyépítésben (52 százalék említette első helyen). A kapacitáshiány csaknem minden harmadik, a laza fizetési fegyelem okozta problémák minden negyedik termelőnek okoznak fejfájást. A kereslethiányt csak minden hetedik cég érezte korlátozónak.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése a válaszadó építőipari cégek körében novemberben lényegesen javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is kedvező változásra utalnak: a derű- és borúlátók aránya novemberben 25 és 7 százalék, októberben pedig 21 és 19 százalék volt.

Címlapkép forrása: Pixabay.