Az MNB-féle hat Pallas Athéné-alapítvány közül négy által alapított ingatlanfejlesztő cég, a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel valóban tárgyalnak az egykori fővárosi Luxus áruház épületének megvásárlásáról, de árról egyelőre még korai beszélni - erősítette meg a Napi.hu kérdésére Somfai Róbert, a Skála-Coop Befektetési Zrt. tulajdonosa a hvg.hu és az Átlátszó értesülését.

Az egykori háromezer négyzetméteres Luxus áruház a Skála-Coop Befektetési Zrt., tulajdonában van. A társaság 2014-es beszámolója szerint mintegy másfél milliárd forintos könyv szerinti értéken tartotta nyilván az épületet, a bérleti díjból származó bevétel évi 300 millió forint körül lehet.

A budapesti Vörösmarty tér és a Deák Ferenc utca sarkán álló egykori áruház - amelyet évek óta spanyol ruházati cégek bérelnek - az épületnek csak alig több, mint a felében működik. Az első és a pinceszint van kiadva, míg a második emelet egyelőre üres; korábban ott is az áruház működött.

Somfai kérdésünkre elmondta: a tárgyalások 2014 vége óta folynak, de még nem írtak alá szerződést. A ház felső emeletein magánlakások vannak, amelyekben magyar és külföldi tulajdonosok laknak. A teljes Kasselik-ház megvásárlása tehát cseppet sem lesz könnyű, hiszen velük egyenként kell megállapodni. A Luxus áruház megvásárlásról szóló szerződés pedig vélhetően felnyomja az épületben levő többi ingatlan árát is.

Az egykori Luxus megvétele üzleti szempontból indokolható lehetne, hiszen a jelenlegi bérlőkkel még 2,5 évig tart a szerződés. Ennek lejártát követően akár a jelenlegi, akár a második emelettel bővített áruház kiadása jól jövedelmező üzlet lehetne a jegybanki alapítványoknak is. A hazai és külföldi alacsony kamatszint, valamint az ország várható felminősítése pedig még tovább javíthatja a megtérülési mutatókat - legalábbis Somfai így látja.

Az alapítványok a hétvégén ezt válaszolták a hvg.hu kérdésére: 7,2 milliárd forint tőkével létrehozott " Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. meg kívánja vásárolni az V. kerületben, a Deák Ferenc u. - Vörösmarty tér - Harmincad utca és a Bécsi utca által határolt területen lévő, műemléki védettséget élvező egykori Luxus áruház négy, eladásra kínált albetétjét. Az alapítványok által létrehozott zrt. az ingatlan üzemeltetéséről, hasznosításáról, fejlesztéséről is gondoskodna a jövőben. Amennyiben az adásvétel megvalósul, a vásárlás részleteiről az alapítványok további tájékoztatást adnak."