Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) kedden közölte, hogy októberben havi összehasonlításban 2,0 százalékkal nőtt a használt lakások eladásának száma a szeptemberi 0,4 százalékos emelkedés után. Tavaly októberhez képest azonban 0,9 százalékkal csökkent a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások októberi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 480 ezer lakáseladás lenne. (Nagy beruházás jön itthon.)

Elemzők 0,7 százalékos emelkedést, évesítve 5,43 milliós számot vártak az év tizedik hónapjáról.

Októberben a használt lakások átlagára 288 400 dollár volt, 4,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mediánár 5,5 százalékkal 247 ezer dollárra ugrott, és már a 68. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások októberi üteme mellett 3,9 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 10,4 százalékkal 1,8 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egészséges egyensúlyt a kerek hat hónap jelentené.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy októberben a második egymást követő hónapban nőtt az eladott használt lakások száma. A munkahelyek száma az ország nagy részén továbbra is robusztus ütemben növekszik, és lassan elkezdi felhajtani a béreket, ami még inkább alátámasztja a lakosság azon meggyőződését, hogy eljött az ideje a lakásvásárlásnak. Mindazonáltal a készletek szűkössége korlátozza a választási lehetőségeket és magasan tartja az árakat.