Az idén októberben tovább emelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége és elérte a 4158 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegéből.

Ezzel folytatódott a 2013 elején kezdődött készpénzfelhalmozás, amelynek eredményeképpen több mint 1500 milliárd forint került a gazdaságba papír és érmék formájában.

Nagyobb méretért kattintson az ábrára!


A növekedésnek számos oka van:

Egyrészt ott vannak a mennyiségi okok, a gazdaság nő, a fogyasztás bővül, vagyis mindenképpen több pénz forog. A devizahiteles elszámolással több száz milliárd maradt az embereknél, ráadásul az üzemanyagokon is spóroltunk egy tetemes összeget, ahogy arról korábban a Napi.hu is írt.

A másik oldalon vannak "minőségi" okok, amelyek az embereket az elektronikus fizetési formáktól a készpénz felé tolták. A bankolás a különadók miatt nagyon megdrágult, amely az embereket arra késztethette, hogy racionalizálják számláikat. Az MNB pénzforgalmi statisztikájából tudjuk, hogy 2012 vége és 2015 közepe között félmillió magyarországi számlát szüntettek meg. Ez különösen a magánszemélyek forintszámláit érintette.

Emellett a kormány bevezette az ingyenes készpénzfelvételt 150 ezer forintig, amely szintén abba az irányba mutat, hogy áttérjünk a papíros fizetésre.

Kell ez nekünk?

A készpénzhasználatnak ugyanakkor számos hátránya van: nehezebben követhető, így a feketegazdaság melegágya, ha pedig többet tartunk belőle magunknál vagy otthon, azzal tálcán kínáljuk a lehetőséget azoknak, akik nem tisztességes úton szeretnének minket megszabadítani vagyonunktól.

Hogy lássuk, a 4158 milliárd forint milyen sok pénz, elég megnézni a teljes háztartási lekötött és látra szóló bankbetét-állományt, amely a legfrissebb adatok szerint 6755 milliárd forint. A háztartások hitelállománya pedig alig több mint 6 ezer milliárd.