Egyformán értékeli az ötmilliárd dolláros magyar dollárkötvény-kibocsátási szándékot a Bloomberg és a Financial Times: Magyarország követve a múlt héten piacra lépő Románia, Oroszország és Dél-Afrika példáját még a Fed monetáris enyhítésének csökkentése előtt meg akarja csapolni a befektetők pénztárcáját. A magyar dolláradósságok 1,6 százalékkal emelkedtek ebben a negyedévben, ami a legnagyobb bővülés Kelet-Közép-Európában, és messze nagyobb, mint a Bloomberg Emerging Market Sovereign-Dept Index 0,2 százalékos felfelé araszolása - emlékeztet a Bloomberg tudósítása.

Ugyanakkor az adósságok hitelbiztosítási felára (cds) tegnap 288 bázispontra csökkent, ami július közepe óta a legalacsonyabb érték. A kormány szinte biztosan értékesíteni akar valamennyi dollárkötvényt 2014. január 29. előtt, akkor jár le ugyanis egymilliárd eurónyi (1,3 milliárd dollár) állampapír törlesztési határideje - véli Abbas Ameli-Renani, az RBS bank feltörekvő piaci elemzője. Az adósságkezelő központ valószínűleg kevesebb, mint 3,25 milliárd dollárnyi kötvényt értékesít februárban. A kibocsátási szándék regisztrációja pozitív a forint- és negatív a devizaadósság megítélése szempontjából - mondta az elemző.

Van önbizalmuk

A tény, hogy a magyar kormány elég magabiztos volt ahhoz, hogy csupán néhány órával a Fed döntése előtt jelentse be masszív dollárkötvény-kibocsátási szándékát, azt bizonyítja, hogy úgy látják, nem okozna nagy gondot az országnak, ha gyengébb amerikai monetáris enyhítés mellett lépnének piacra. Mindenki arra számított ugyanis, hogy a Fed visszavesz a havi 85 milliárd eurós csomagból - értékelte a magyar szándékot Nocilas Spiro, a londoni befektetési szakértő a Financial Timesnak (FT) nyilatkozva.

Senki sem tudja ugyanakkor, milyen hatása lesz annak, ha a Fed végül elkezdi a visszavonulást és Magyarország 2012 januárjában még a határán állt annak, hogy a nemzetközi hitelezőkhöz fordul segítségért - emlékeztet az FT. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter áprilisban még arról beszélt, hogy Magyarország a 3,25 milliárd dolláros februári dollárkötvény-kibocsátás után idén már nem teszi tiszteletét a kötvénypiacokon.

"Emlékeztetném a befektetőket"

Közeleg azonban a jövő tavaszi választás, az Orbán-kormány számos költségvetési kiadással járó lépést jelentett be a tanárok béremelésétől az opera plusztámogatásán át az újabb stadionépítésekig. Emellett emlékeztetném a befektetőket, hogy a kvázi állami vállalatok, így az MVM hiteleket vesznek ki, az Eximbank és a MFB kötvényeket bocsátanak ki - mondja Spiro.

A további állami kiadások és az alacsony infláció - az utóbbi miatt nem várható az adóbevételek emelkedése - elég jó okot adnak a kötvénykibocsátásra. Az amerikai tőzsdefelügyeletre beadott magyar kibocsátási kérem szerint, a kormány "általános finanszírozási célokra" akarja felhasználni a befolyó összeget.