A kormány egyetlen nap alatt elköltötte a rendelkezésére álló költségvetési tartalék több mint 31 százalékát. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalékot 113 milliárd forinttal kapta meg a kormány januárban, ebből az első félévben 47,1 milliárd forintot költöttek el. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közlése szerint az elrendelt 110 milliárdos költségvetési zárolás részeként a tartalékból is zároltak 20 milliárd forintot, így ebben a második félévre 46 milliárd forint maradt.

A 46 milliárdból a kormány ma kivett 14,3 milliárd forintot - ami komoly teljesítmény, annak függvényében, hogy ma kormányülést sem tartottak. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatokból nem derül ki részletesen, hogy a 14,3 milliárd mire megy. Mint a mellékelt tábla mutatja, a pénz fele, 7 milliárd forint a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerül az önkormányzati választások lebonyolításra. A döntés annyiban meglepő, hogy az NVI költségvetése 10 milliárd forintot már tartalmaz - vagyis vagy nem sikerült megfelelően beárazni a választás költségeit, vagy meglepetésként érte a kormányt, hogy 2014 ősszén önkormányzati választást tartanak Magyarországon.

A Külügyminisztérium a külképviseletek felújítására 2,9 milliárd forintot kap - ám az sem derül ki a kormányhatározatból, hogy ez mely követségeket érinti.

Szintén nem lehet tudni, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ a megítélt 580 milliós keretet mire költi - annyi derül ki a határozatból, hogy a pénz java része beruházásokra megy.

Szintén közelebbről meg nem nevezett egyházi felújításokra kap 2,5 milliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az MNV Zrt. fejezetében filmes beruházásokra is jutott a tartalékból 450 millió forint - szintén nem részletezett célokra.

Ahogy korábban írtuk, 527,2 millió forintot kap a Hungaroring Zrt. is a múlt hétvégi Forma-1 magyar futam televíziós jogdíjaira. Ez csak a sercli, hisz a rendezési jogdíj ennek többszörösére is rúghatnak.

Szintén nem tiszta, hogy a NGM turisztikai célelőirányzata mire kap plusz 415 millió forintot - de valószínűleg ez is a Hungaroringgel lehet összefüggésben, ugyanis a teljes jogdíjat a célelőirányzatból állják - igaz a beterjesztett 2014-es költségvetési javaslatból sem derült ki a pontos összeg. Becsléseink szerint teljes Forma-1-es rendezői jogdíj 7 milliárd forintra rúghat.

Ha minden jól alakul, feloldják a zárolást

A kormány döntése azért is meglepő, mert a rendelkezésre álló tartalék 31 százalékát egyetlen napon elköltötték - erre korábban soha nem volt példa. Ugyanakkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjúban elmondta, hogy az év végén föloldhatják a 110 milliárdos zárolást - ha jól alakulnak a dolgok - így a tartalék is visszakaphatja a most elvett 20 milliárdját.

Költések a költségvetési tartalékból (millió forint)
Forma-1 televíziós jogdíjak527,2
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ580
Nemzeti Választási Iroda7000
NGM, turisztikai célelőirányzat415
Külképviseletek beruházásai2947
Egyházi beruházások2458
Filmes támogatások450
Összesen14 377
Tartalék maradvány31 623
Forrás: Magyar Közlöny