Már tárgyal néhány külföldi céggel a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) az Erzsébet-utalvány elfogadásáról, miután a piaci szereplők panaszukkal az Európai Bizottsághoz (EB) fordultak - írta a Világgazdaság. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) január végétől követelte a NÜSZ-től, hogy üljenek le tárgyalni a nemzetközi áruházláncokkal (pl. Auchan, Tesco, Spar, Cora) is. A Tescóval már folynak a tárgyalások, remélhetőleg eredményesek lesznek - mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.

A szolgáltatásnyújtás vagy -létesítés korlátozása szempontjából vizsgálja majd az EB a magyar szabályozást és gyakorlatot - mondta Chantal Hughes, a belső piaci és szolgáltatási kérdésekben illetékes szóvivő. Ha ennek diszkriminatív hatása van, akkor azt még a közérdekre hivatkozva sem lehet meglépni - tette hozzá.

A fő problémát az jelenti, hogy eddig a NÜSZ egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházzal sem egyeztek meg, miközben a magyar áruházláncokkal (CBA, Coop, Reál és Arzenál) már tavaly aláírták a szerződést. Lényegi különbségek vannak a két csoportnak nyújtott feltételek között. Például a hazaiaknál 3, míg a külföldieknél 6 százalék az elfogadói jutalék (az üzleti világban jártasak előtt köztudott, hogy ez egy elfogadhatatlan, teljesíthetetlen feltétel, ráadásul a nagyobb forgalmú helyeknek szokás alacsonyabb díjat felszámítani - írta még januárban közleményben az OKSZ).