Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áder János köztársasági elnök szerdán átadta Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének az újbóli kinevezéséről szóló okiratot a Sándor-palotában. A kinevezési, eskütételi rendezvényen jelen volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint a monetáris tanács több tagja is. Az ismételt kinevezés 6 évre szól, és 2018 január 10-től hatályos.

Kovács Árpád az MTI-nek elmondta: a Költségvetési Tanács az elmúlt évek során igyekezett tárgyszerűen bemutatni az államháztartás folyamatait érintő kockázatokat, korrekten, kellő távolságot tartva bemutatni a költségvetés egyensúlyának, stabilitásának alakulását befolyásoló tendenciákat, a pozitív és negatív hatásokkal együtt. Ennek során a jó irányba ható tényezőket éppúgy számba vette a tanács, mint az esetleges pénzügyi bizonytalanságokat. A testület mindvégig korrekt szakmai kapcsolatot alakított ki a Nemzetgazdasági Minisztériummal, Varga Mihály miniszterrel, a tárca szakembereivel - emlékeztetett.

Kovács Árpád jelezte: a Költésvetési Tanács az Országgyűlés illetékes bizottságaival is segítő, hasznos együttműködést alakított ki, a testület a véleményével mindig is támogatta az Országgyűlésnek a költségvetéssel kapcsolatos, az alaptörvényben foglaltak betartására irányuló törvénykezési munkáját.

A Költségvetési Tanácsnak a költségvetési folyamatok kedvező alakulásában is tükröződő munkája egy jól működő, alkotmányos-intézményi modellt bizonyít - mutatott rá a KT újból kinevezett elnöke.

A testület munkájának növekvő elfogadottságát jelzi, hogy az olyan nemzetközi intézmények, mint az Európai Bizottság, vagy a Nemzetközi Valutaalap, illetve a nemzetközi hitelminősítők Magyarországra látogató szakértői rendszeresen tartalmas szakmai véleménycserét folytatnak a Költségvetési Tanáccsal, kikérik annak véleményét is az aktuális folyamatokról - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Fotó: Földi D. Attila/Napi Gazdaság