Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter utazásai ellenére nem közeledett egymáshoz a magyar kormány és a nemzetközi hitelnyújtók, az EU és az IMF álláspontja. Fellegitől semmilyen kokntrét ígéret nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy Budapest mit tesz az unió kifogásaira reagálva. Ezért befolyásos hazai pénzügyi körökben még mindig kételkednek a kormány hajlandóságában a megállapodásra, Fellegit pedig postásnak tartják - derül ki a Népszabadság összefoglalójából.

Akik bíznak az egyezség gyors megkötésében, azok azzal érvelnek, hogy a miniszter egyedül nem vállalhatott olyan súlyú kötelezettségeket, amilyeneket Budapesttől várnak. Emellett a kormány legfőbb gondja most a lejáró adósságok újrafinanszírozása, például a következő hónapokban több más európai ország is kötvénykibocsátásra készül, így velük is versenyezni kell a forrásokért. Ezért az ország vezetésének néhány nap alatt állást kell foglalnia az EU tegnap nyilvánosságra került kifogásaival kapcsolatban.

Ej, ráérünk arra még

A kétkedők úgy vélik, nem sürget az idő, mivel a kormány nem csupán a devizakötvény-piacról szerezhet forrást a mostanában lejáró hitelek kiváltására. Szóba jöhet a maradék magánnyugdíjvagyon és az átlépést tavaly megtagadó, de most újra sarokba szorított 102 ezer kötelező magánnyugdíj-pénztári tag pénze. Felhasználható a Mol-csomag, ami lehet hitelfedezet vagy átmeneti időre egy baráti befektetőhöz kerülhet - mondják szakértők.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, a jegybank devizatartaléka sem érinthetetlen. A kormány forintforrásokból külföldi devizát vásárolhat az MNB-től. Ennek nehézsége az, hogy honnan teremtik elő az ehhez szükséges négy-ötmilliárd eurónak megfelelő hazai devizát.

Hátha mégis úgy lehetne

Egyes vélemények szerint tehát a kormány húzza az időt, abban bízva, hogy a világgazdaság túljut a mélypontján, és ezzel megszűnik a jelenlegi nyomás. Ennek ellentmond, hogy IMF-megállapodás nélkül valószínűleg jó gazdasági környezetben sem lehetne az országot a kötvénypiacokról finanszírozni.

Azok sem lehetnek azonban biztosak számításukban, akik a gyors megállapodásban bíznak, mivel a kormány az elmúlt másfél évben teljesen kiszámíthatatlannak bizonyult. A Népszabadság szerint "mértékadó körökben" képtelenségnek tartják azt a lehetőséget, hogy a megegyezés egyik feltétele Orbán kormányfő távozása lenne.

Magyarország ma terítéken lesz az IMF-nél: az igazgatótanács értékeli a magyar gazdaság helyzetét, a IV. cikkely szerinti országjelentést tárgyalják meg.