A tavalyinál nem sokkal több, összesen nyolc bank hasalt el az európai pénzintézetek stressz tesztjén, további 16 bank pedig éppen hogy csak áment a vizsgán - jelentette a Wall Steet Journal. A szégyenben maradt pénzintézeteknek 2,5 milliárd euróra van szükségük, ami kevesebb a tavalyi 3,5 milliárdnál. Amint arról beszámoltunk, az előzetes várakozások arról szóltak, hogy a korábbinál lényegesen szigorúbbnak ítélt teszten számos spanyol, görög, portugál és német bank, összesen 15-20 pénzintézet biztosan meg fog bukni, és a hiányzó tőke euró tízmilliárdos nagyságrendű lesz. Elemzők szerint a vártnál jobb eredményt szkeptikusan fogadják majd a befektetők, azaz nem hoz megnyugvást a piacon. ami megkérdőjelezi a teszt hasznosságát. A vizsgálat módszertanáról részletesen itt olvashat.

A bukottak között öt spanyol, két görög és egy osztrák bank van. Tovább hét spanyol hitelintézet Core Tier 1 tőkemegfelelési mutatója alig haladja meg az elvárt öt százalékot, hasonló cipőben jár egy ciprusi, két német, két görög, egy olasz, két portugál és egy szlovén pénzintézet. Az ír bankok, amelyek a tavalyi tesztet teljesítették ugyan, de azt követően hamarosan a kormány támogatására szorultak, idén is átvitték a lécet: az EBA tájékoztatás szerint könnyen teljesítették a tesztet.

A kedvező eredményt azzal magyarázza a bankfelügyelet, hogy a bankok az elmúlt évben igyekeztek feltölteni trezorjaikat, nehogy elbukjanak az idei stressz teszten. Az EBA adatai szerint a vizsgálatba bevont 90 bank 2011 első négy hónapjában körülbelül 60 milliárd euróval növelte tőkéjét. Ha a 2010. december 31-ei állapotot vették volna alapul, akkor 20 pénzintézet bukott volna meg, összesen 26,8 milliárd euró hiánnyal. Segítette a vizsgázókat, hogy a néhány feltétel könnyel teljesíthető volt. Például a spanyol munkanélküliségi rátát 2011-re 21,3, 2012-re 22,4 százalékra becsülték a teszt készítői, miközben Spanyolország már az első negyedévben elérte az előbbi szintet.

Ráadásul a felmérésben kevés figyelmet fordítottak a bankok forrásainak stabilitására, továbbá arra, mekkora csapást mérne rájuk, ha egy eurózóna-tagország, Görögország vagy Portugália fizetésképtelenné válna (csak az államok fizetőképességének megrendülésével kellett számolniuk a teszt alanyainak). Ugyanakkor ezt a két tényezőt sok pénzintézet Achilles-sarkának tartják az elemzők. Az EBA tisztviselői privát beszélgetéseken elismerik, hogy a teszt bizonyos feltételezései nem nevezhetők a bankok rémálmaiban szereplő piaci csapások között.

A vizsgálat a sokkig veszíti a bankok tűrőképességének tesztjét, de nem egy igazán brutális, elsöprő erejű csapásig - összegezte kételyeit egy elemző a Wall Street Journalnak nyilatkozva. Az EBA azzal válaszol az ehhez hasonló megjegyzésekre, hogy a stressz teszt igazi értelme a bankok átláthatóvá tétele. A részt vevő pénzintézetek egyenként összesen 3200 adatot szolgáltattak kitettségeikről kezdve a kezükben lévő görög állampapír-állománytól a dán értékpapírokra kötött származékos ügyleteiken egészen máltai ingatlanpiaci befektetéseikig. A tavalyi teszten még csak 149 adatot adtak meg a vizsgázók. A bankfelügyelet abban bízik, ennek segítségével mérséklődhet a befektetők aggodalma azzal kapcsolatban, milyen rejtett veszteségek lapulhatnak a pénzintézetek könyveiben.

A teszttől nem várható el, hogy eloszlassa a kétségeket a bankok helyzetével kapcsolatban, megmutassa, pontosan milyen hatással lenne rájuk egy államcsőd. Segít ugyanakkor abban, hogy a piac felbecsülhesse melyiküknek mennyi tőkére lehet szüksége - mondja Andrew Lim, a londoni Espirito Santo Investment Bank elemzője. Nem volt ilyen elnéző Heinrich Haasis, a német takarékbankok szövetségének elnöke, aki pénteki nyilatkozatában kijelentette: az európai bankok idei stressz tesztje nem igazán járult hozza a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom erősítéséhez. Így megoldatlan maradt az a feladat, hogy megelőzzük a bizonytalanság további erősödését.

A teszt vesztesei:
Östereichische Volksbank (Ausztria)
Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3, CAM (Spanyolország)
ATEbank, EFG Eurobank (Görögország)

A legrosszabb teljesítményt az ATE produkálta, amelynek Core Trier 1 mutatója mínusz 0,8 százalék volt. Az EFG 4,9 százalékkal csúszott le az ötszázalékos küszöbről, a Volksbank mutatója 4,5 százalék volt. A Financial Times a bukottak közé sorolja a német Helaba bankot is, amely megtiltotta eredményei közlését az EBA-nak, mivel szerinte a felügyelet inkorrekten járt el vele szemben. A Volksbank elébe ment a rossz szereplésnek: csütörtökön eladta kelet-európai leányvállalatát az orosz Szberbanknak - írta a Reuters. A görög EFG bejelentette, hogy értékesíti török leányának többségi tulajdonát, erről már meg is kezdte a tárgyalásokat. Egy másik gyenge lábon álló görög pénzintézet, a Piraeus arról számolt be, hogy el akarja adni egyiptomi érdekeltségét a Standard Charterednek.

A Banco Comercial Portugues, Portugália legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja és az Espirito Santo Financial Group három hónapon belül feltölti tőketartalékait - jelentette be a BBC tudósítása szerint a portugál jegybank az EBA eredményhirdetését követően. A spanyol központi bank azonban azt közölte, hogy a teszteredmények nyomán nincs szükség az ország bankjainak feltőkésítésére, mivel kiegészítő céltartalékokat képeztek. Kérdés, hogy a piac is így látja-e majd ezt - nyilatkozta egy elemző a CNBC-nek. Hosszabb távon ugyankor hasznos lehet Spanyolországnak, hogy nem titkolta el bankrendszere gyenge pontjait.