Az Eurostat a tagországok szezonálisan kiigazított GDP-növekedési adatait közli, ami Magyarország esetén a harmadik negyedévben év/éves összehasonlításban 3,1 százalék volt. Ennél két ország is jobb eredményt ért el a régióban: a lengyel GDP 3,4, a román 3,3 százalékkal bővült június és szeptember között 2013 azonos időszakához képest.

Csehország meglehetősen kiegyensúlyozott tempót mutat 2014-ben: 2,5 százalék körüli bővüléssel vette az év első három negyedét. Szlovákia gyorsul, az első negyedévi 2,3 százalékos tempót két 2,5 százalékos adat követte.

Románok, lengyelek szlovákok

Lettország és Litvánia minden bizonnyal az EU-orosz viszony szankciópárbajjal színezett megromlása miatt lassul, negyedéves növekedésük a három százalék feletti szintről jócskán ez alá lassult. Az észt gazdaság teljesítménye csak annyiban különbözik ettől, hogy a növekedés már a második negyedévben is picit három százalék alatt maradt.

A második negyedévvel összehasonlítva Románia produkálta a legerősebb június-szeptemberi GDP-bővülést 1,9 százalékkal. Lengyelország esetén 0,9 százaléka, Szlovákiánál 0,6 százalék ez az adat és Bulgária is hozta a 0,5 százalékos magyar növekedési tempót. A régión kívül Görögország és Nagy-Britannia 0,7-0,7 százalékos GDP-bővülést könyvelhetett el, Spanyolország esetén pedig 0,5 százalékot jegyeztek fel az európai statisztikusok.

Németek, franciák, finnek

Kellemes meglepetést okozott az európai GDP-adatok nyilvánosságra kerülése nyomán, hogy Franciaország és Németország, az eurózóna két legnagyobb gazdasága, ha minimálisan is, de visszatért a növekedéshez - értékelik a mai adatokat a MKB elemzői. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a francia adatot az állami költekezés és a készletfelhalmozás tartotta a pozitív sávban. A vezető sajtóorgánumok azt emelik ki, hogy Németország szerencsére elkerülte a recessziót. Görögország viszont négy év hanyatlás után kiemelkedett a recesszióból.

Az eurózóna többi országában még ennyi örömre okot adó körülményről sem tudtak beszámolni a szakértők. Nagyon rossz helyzetbe került Finnország, ahol minden bizonnyal az orosz-EU konfliktus miatt 0,3 százalékkal zsugorodott a GDP június és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest. Ezenkívül Olaszország végzett még kis mínuszban, illetve a pénzügyi válság utóhatásait nyögő Cipruson hanyatlott a GDP két százalékkal.