A kormány és személy szerint Orbán Viktor is tisztában van a helyzet súlyosságával - hangzott el a miniszterelnök parlamentben tartott évadnyitó beszédében. Az euróválság újabb viharokat kavar - emiatt újabb nehézségekkel néz szembe az ország. Ugyanakkor mi magyarok már idejében léptünk, hisz kétszer csökkentettük az államadósságot, így nem a válság fog minket legyőzni, hanem mi a válságot - hangsúlyozta Orbán Viktor. Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiáll a magyar emberekért. A magyarokkal már nem érdemes tengelyt akasztani - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint Európa komoly bajban van, a gond a folyamatosan növekvő államadósság. A mostani válság egyszerre jelent veszélyeket és lehetőségeket. A legfőbb veszély a devizahiteleseket érinti, hiszen olyan helyzetben vannak, amire nem lehetett felkészülni.

Orbán szerint veszély fenyegeti a munkahelyeket, mert az euróválság miatt elmaradnak a beruházások. Ilyen időkben fokozottan kell tartani az uzsorásoktól - tette hozzá. Orbán szerint fel kell készülni a forint elleni, külföldről érkező spekulatív támadásokra is.

A lehetőséget számba véve Orbán szerint gyorsítani lehet az ország "átalakításán", hisz válságos időszakban merészebb megoldásokkal lehet előállni, gyorsabban lehet az adósságot csökkenteni. A lehetőség az, hogy felgyorsítsák Magyarország átépítését és elháríthatnak minden olyan akadályt, amely a görög útra vinné az országot.

Országvédelmi terv

A kormány "országvédelmi tervbe" öntötte a Fidesz frakció javaslatait: ennek a tervnek első pontja az uzsorások elleni fellépés, a zéró tolerancia hirdetése, illetve hajtóvadászatot indítanak az uzsorások ellen.

A kormány terve szerint törvényben korlátoznák a hitelek kamatait - ezek THM-jét 30 százalékban maximálnák. Újra hatósági áras termék lesz a szemétszállítás, valamint a csatorna és a vízdíj - így lép fel kormány a rezsiköltségek emelkedése ellen.

Orbán az oszágvédelmi terv harmadik pontjaként bejelentette, hogy a stabilitási törvény keretében kétharmados törvény rögzíti majd a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítás, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működését.

Negyedik pontban az otthonvédelmet jelölte meg a miniszterelnök. Ezek lépéseiként a már eddig megkett árverési moratórium és a rögzített árfolyamú törlesztőrészletek után a harmadik lépés lehet a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés, amit a Fidesz és a KDNP frakciója javasolt múlt pénteken. Vagyis kormány támogatja, hogy a 180 forintos svájci frankban és 250 forintos euróárfolyamon végtörleszteni lehessen a devizahiteleket.

Orbán elmondta továbbá, hogy a kormány megvizsgálta a lehetőséget illetve azt, hogy nem ingatja-e meg a javaslat a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a javaslatban kockázat és tehermegosztásról van szó. A miniszterelnök szerint a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak a tulajdonosok, az OTP és az FHB mögött pedig az állam - vagyis az intézkedés nem dönti romba a bankrendszert.

Beavatkoznak a korábbi szerződésekbe

Mivel Orbán szerint a vizsgálatokból az is kiderült  a külföldi bankok amúgy is vonják ki a profitjukat és csökkentik a magyarországi hitelezést, ezért lehetővé teszik, hogy a korábbi jelzálog szerződésekbe beleavatkoznak. Ezt megvizsgálták és lehetségesnek találták Orbán szerint. Az miniszterelnök ezzel kapcsolatban ugyanakkor azt is kiemelte: várható, hogy emiatt nemzetközi szervezetek "megtámadnak bennünket", de ezekre majd a "megfelelő intézkedéseket" meghozza a kormány.

A jövőben a forintban felmerülő költségeket a bank kizárólag forintban terhelheti rá az ügyfélre. Javasolják továbbá a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatszámítását. A kormány szerint szükség van a devizahitelek átláthatóságának növelésére és felszólítja a bankokat a pozitív adóslista felállítására. A kormány javasolja, hogy az elengedett tartozás után a hiteleseknek ne kelljen jövedelemadót fizetniük.

Ismét felelősöket keresnek

Orbán ismételten megemlítette, hogy azokban az országokban, ahol lebegtetik az árfolyamot, a világon mindenhol korlátozták a devizahitelezést. Példaként Romániát, Ausztriát és Lengyelországot említette. Magyarországon ezzel szemben "belelovallták, belecsalták az embereket a devizahitelezésbe" - mondta a minszterelnök -, ezért ki kell vizsgálni, milyen érdekeket szolgált a védelmi intézkedések elmaradása.

Orbán elmondta, hogy 2012-es költségvetést három százalék alatti hiánnyal tervezik, meg az októberben esedékes EU-hitelt az ország visszafizeti, de nem refinanszírozza. A kormány tervei a mezőgazdaságban bevezetik a fordított adózást a mezőgazdasági termékekre, illetve kezdeményezi a Európai Bizottságnak egy új 35 százalékos áfakulcs bevezetését. A jövőben a tartósan adót nem fizető vállalkozások adószámát visszavonják a kormány javaslata szerint. Jelenleg az adószám felfüggesztésére van lehetőség - de ez kevés - tette hozzá a miniszterelnök. Azt szeretnék elérni, hogy a nagy adótartozással megszünő cégek tulajdonosai ne alapíthassanak új társaságot, azaz töröljék az adószámot a felfüggesztés helyett.