A 2011-es év nagy részét még összhang jellemezte a monetáris tanácson (MT) belül, azonban a harmónia komoly különbségeket rejtett magában és ez késő ősszel folyamatosan felszínre is került, 2012 első szavazását pedig már szoros eredmény jellemezte. Az eredmények alapján megtörténhetett a súlypont eltolódás a kevésbé szigorú monetáris politika felé.

Szeptember-októberben még egyedül Király Júlia alelnök tért el a többségtől - egy enyhe 25 bázispontos emelés mellett érvelt szemben a többiek tartásjavaslatával -, a fő változás azonban a novemberben következett be. Az akkori félszázalékpontos emelés mögött a tanács összes tagja kiállt, azonban akkor már több opciót is megvitatott az MT és a kamatdöntésről szóló jegyzőkönyv is arról tanúskodott, hogy a tanácstagok gyökeresen másképp ítélik meg egyes kérdésekben a gazdaság állapotát (pl. inflációs kockázatok, forintárfolyam alakulása). A Napi Gazdaság így azzal számolt, hogy decemberre ezek az ellentétek fokozódhatnak, és fokozódhat a feszültség a régi és az új, 2011 tavaszán kinevezett tagok között.

Decemberben még újabb 50 bázisponttal szigorított a monetáris testület, az arány a korábbikkal szemben azonban 5:2-re mérséklődött, a többséggel szemben Gerhardt Ferenc és Kocziszky György egy mérsékeltebb, 25 bázispontos szigorításra voksolt.

Vélhetőleg ez az ellentét éleződött a keddi kamatdöntést követően. A szoros szavazás egy 7 tagú tanácsnál igen nagy valószínűséggel a 4:3-as eredményt jelenti, márpedig elég kicsi az esélye, hogy Simor András jegybankelnök és a két alelnök (Király Júlia és Karvalits Ferenc) szavazott volna a tartás mellett. Ha ez így van, akkor Bártfai-Mager Andrea és Cinkotai János csatlakozhatott a lazább monetáris politikát pártoló táborhoz.

Érdekes ugyanakkor, hogy a köztes 25 bázispont, amely mellett még néhány piaci elemző is érvelt, nem jelent meg az opciók között. Ez a lehetőség abban különbözött volna a tartástól, hogy ha bízik is abban, hogy a piac elfogadja a kormány hajlandóságát a nemzetközi szervezetekkel történő megegyezésre, fokozottabban számol a piaci hangulat törékenységével.

A monetáris tanács mostani kamatdöntő üléséről február 15-én 14.00 órakor jelenik meg a jegyzőkönyv.