Hétfőn a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport olyan értékelést hozott nyilvánosságra, hogy az elmúlt időszakban, a válság óta a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a régióban, kedden pedig az IMF adott hasonlóan kedvező értékelést Magyarországról - mondta Varga.

A tárcavezető utalt arra, hogy a tavalyi, nominálisan 750-800 milliárd forintos évi hiányt jelentősen le akarja faragni a nemzetgazdasági tárca.  Az NGM-nél azon dolgoznak, hogy már 2017-re úgy állítsák össze a költségvetést, hogy annak a hiánya nulla legyen - mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva.

Csupa jó hír

Szokásos éves felülvizsgálata után a Nemzetközi Valutaalap jelentésében rögzítette, hogy jelentős mértékben csökkent Magyarország pénzügyi sérülékenysége. A Morgan Stanley elemzői hasonló következtetésre jutottak, hétfőn kiadott tanulmányuk szerint 2008 óta Magyarország erősítette legjobban a válságállóságát a régióban - mondta Varga.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja - a minden évben szokásos, az IMF Alapokmánya IV. cikkelye szerinti felülvizsgálata keretében - 2016. február 3-15. között tárgyalt Budapesten. Az IMF delegációja záró nyilatkozatában elismerte az utóbbi évek, a válságkezelés során megtett kormányzati lépések kedvező eredményeit - mondta a tárcavezető.

Varga szerint az IMF a nyilatkozatban elismerően említette az robusztus gazdasági növekedést, a GDP-arányos államháztartási deficit és az államadósság GDP-hez mért arányának alakulását, csökkenését. A gazdaságpolitika eredményei között tettek említést az adósság szerkezetének változásáról, az alacsony inflációról, az adóbeszedés hatékonyságának növeléséről és a gazdaság kifehérítéséről - sorolta Varga.

A Nemzetközi Valutaalap értékelése szerint az elmúlt évek gazdaságpolitikai döntéseinek köszönhetően az ország sérülékenysége, külső kitettsége jelentős mértékben csökkent. Varga úgy látta, az IMF szakértői szerint a folyamatosan javuló, nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó gazdasági mutatók nem egyszeri tényezőkre vezethetők vissza, hanem kedvező gazdasági és államháztartási folyamatok tendenciaszerű eredményei.

Most már aztán jöhetne az a felminősítés!

Az IMF megítélése szerint a pozitív tendenciák fenntartása érdekében az eddigi eredményes gazdaságpolitikai lépések után elő kell segíteni, hogy a gazdasági növekedés fő motorja a magánszektor legyen. Ehhez vállalkozásbarát üzleti környezetre, javuló versenyképességre és jól működő, rugalmas munkaerőpiacra van szükség - magyarázta Varga.

Ezek szerinte túlnyomórészt egybeesnek a kormányzati elgondolásokkal, mivel a magyar gazdaságpolitika a fő hangsúlyokat a jövőben is a foglalkoztatás további bővítésére, a fegyelmezett államháztartási gazdálkodás fenntartására, a gazdasági növekedést segítő lépések megtételére helyezi, és igyekszik csökkenteni a negatív kockázatok hatásait.

A magyar gazdaságról szóló, a nemzetközi intézmények által kiadott elemzések azt támasztják alá, hogy az idei év során indokolt Magyarország hitelminősítésének kedvező felülvizsgálata.