Lassan elfelejtik az emberek a 2008-as pénzügyi válság okozta sokkot. Jól mutatja mindezt, hogy a jegybank legfrissebb statisztikája szerint az idei első három negyedévben 45 százalékkal több fogyasztási hitel talált gazdára, mint egy esztendővel korábban - írja a napilap.

Karácsony előtt az áruházakban, bevásárlóközpontokban egymást érik a nullaszázalékos kamattal, teljeshiteldíj-mutatóval (thm) kínált ajándékvásárlási ajánlatok. Érdemes azonban utánanézni, illetve -számolni, hogy valóban ingyenes-e a hitel, vagy csak vevőcsalogatónak szánták. Előfordulhat ugyanis, hogy a kamat valóban nulla százalék, a thm viszont korántsem, mert ebbe rejtették a kereskedő, illetve a bank hasznát. De még a nullaszázalékos thm sem jelent biztosítékot a pluszköltségek ellen, hiszen vannak olyan ajánlatok, ahol külön tételként jelenik meg egy tetemes összeg. Például ügyintézési költség, egyszeri díj vagy egyéb tétel formájában tűnik fel egy nagyobb összeg - részletezi a Magyar Nemzet.

Azt is érdemes ellenőrizni az ajánlat átolvasásakor, hogy nem kötik-e a kedvezményt számlanyitáshoz, esetleg vásárlói kártya kiváltásához. (Mi lesz a személyi kölcsönökkel? Erre is figyel a jegybank.)

A nyitókép forrása: Shutterstock.