A JKX Oil & Gas 2014-es bevételei 146,2 milliárd dollárra estek vissza a csökkenő gázkitermelés, a lejtmenetbe váltó ukrajnai olajbányászat, valamint az alacsonyabb energiahordozó-árak miatt. Az egyszeri tételek nélkül számított nyereség közel két és félmillió dollárral 11,6 millióra emelkedett, de a rendkívüli tételekkel együtt már 60,9 millió dollár lett a veszteség - derül ki a cég jelentéséből.

A csoport számai gyakorlatilag az orosz és ukrán tevékenységet jelentik, Magyarországon és Szlovákiában kitermelés híján nem sikerült bevételt termelni, pedig 2013-ban még 0,8 millió dollárt hozott az itteni tevékenység. Idehaza annyi változás történt tavaly, hogy a cég elcserélte a sarkadi kitermelési licenszben birtokolt 25 százalékos részesedését, amivel Hajdúnánáson 100 százalékra növelte súlyát és megszerzett két licenszet a Hernád-területen is. A cég ezzel együtt úgy látja, hogy az olajárak esése ellenére továbbra is vonzóak az itteni és a szlovákiai kilátások: Magyarországon arra számítanak, hogy a második félévben több kitermelési engedélyre is szert tehetnek.

Néhány évvel ezelőtt még a csoportszintű kitermelés 7 százalékát adta Magyarország, ami évi pár millió dollár bevételt jelentett, hiszen a hazai földgázhálózatba három kút is be volt kötve. Az egyik kútnál már jó ideje vízbetörés miatt állt a kitermelés, egy másik kutat teljesen felhagytak, a harmadikat pedig bár 2013 februárban sikerült újraindítani, az év végén ez is leállt. Mindez a JKX 2013-as bevételcsökkenésén is éreztette hatását: 2012-ben még 200 millió dollár felett volt a forgalom.

Amint arról beszámoltunk, február elején látványos drágulással reagáltak a JKX londoni értéktőzsdén jegyzett részvényei arra, hogy vételi ajánlatot tehet az orosz Proxima Capital Group (PCG) befektetési társaság. Miután ez a cég jelezte, hogy nem kíván ajánlatot tenni a mintegy 40 százalékban - amúgy együtt szavazó, az igazgatósággal pedig ellenséges viszonyban lévő - orosz és ukrán befektetők tulajdonában álló cégre, az árfolyam csak átmenetileg csökkent és azóta sem esett vissza igazán.

A másfél évvel ezelőtti állapothoz hasonlóan továbbra is a 27,5 százalékot birtokol az Eclairs Group, 11,4 százalékot pedig a Glengary Overseas. A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett - azaz offshore - Eclair 59,1 százaléka Igor Kolomojszkij, 40,9 százaléka pedig Gennagyij Bogoljubov és családja birtokában van,  Kolomojszkij és Bogoljubov a leggazdagabb ukrán oligarchák közé tartoznak. A Glengary 95 százalékát az orosz üzletember Alekszander Zsukov, 5 százalékát pedig Olekszandr Rackevics tulajdonolja.

A Proximának 12,51 százaléka van, a volgográdi székhelyű, olajtermékek kereskedelmével és kivitelével foglalkozó, 1992-ben alapított Interneft pedig 6,6 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Mol Nyrt.-ben is részesedéssel rendelkező norvég állami befektetési alap, a Norges Bank Investment Management közel 4 százalékot birtokol, a Blackrock több mint 3 százalékot tudhat magáénak.