Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állam megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel. A Népszabadság a napokban adta hírül, hogy a kormány titokban megvette az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.-t és javában tárgyal a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.-vel. A lap szerint az Apáczai áron alul kelt el, de a kiadó nem panaszkodhat, hiszen ha nem vették volna meg, akkor vélhetően óriási veszteséggel húzhatta volna le a redőnyt azok után, hogy az állam teljesen kisajátítja a piacot.

Iparági információk szerint a kormány évek óta nyomást gyakorolt a piacvezető tankönyvkiadóra, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.-re (NTK - amelynek a neve 2013 februárjáig Nemzeti Tankönyvkiadót Zrt. volt), hogy adja el tulajdonát az államnak. A társaság finn tulajdonosa, a Sanoma kiadó tavaly októberben adta el tulajdonrészét magyar magánszemélyeknek, akik most azt továbbértékesítették az államnak. "A Sanoma az NTK-t is birtokló magyarországi tulajdonos, az NTK Oktatási Holding 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette magyar magánszemélyek érdekeltségébe tartó vállalkozások számára. Az új tulajdonosok meghatározó képviselői a menedzsment vezető tagjai" - közölte tavaly októberben az NTK. A tankönyvkiadó 2012-ben nettó 5,5 milliárd forintos forgalmat ért el, évek óta tartósan nyereségesen működött.

Tízmilliárd forint a tartalékból

A kormány március közepén döntött arról, hogy a költségvetés rendkívüli tartalékából 10 milliárdot csoportosít át az Emminek az állami tankönyvfejlesztés és -kiadás feltételeinek megteremtése érdekében. Az állami tankönyvkiadási feladatok ellátására létrehozott új szerv, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1,3 milliárd forinthoz jutott, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az állami tulajdon növelésére 8,7 milliárd forintot kapott, míg az ehhez kapcsolódó értékbecslői és tanácsadói díjak fedezésére százmillió forintot.

A sokszínűség csak nehezíti a tankönyvválasztást

A parlament tavaly decemberben szavazta meg, hogy a tankönyvterjesztés után a tankönyvkiadás is állami kézbe kerüljön januártól. A kormány az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t 2013-ban hozta monopolhelyzetbe a terjesztés területén - korábban piaci alapon folyt a tankönyvgyártás, -kiadás és -terjesztés.

A kormány részéről a tankönyvek fejlesztésének és terjesztésének központosításáról a tárca oktatásért felelős államtitkársága korábban azt közölte Világgazdaság című lappal, hogy a tananyag egységes tartalmi szabályozása feleslegessé teszi a szerintük átláthatatlan, a valódi választás lehetőségét korlátozó tankönyvválasztékot.