A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Századvég Alapítvánnyal és a Strategopolis Kft.-vel együtt közel 4 milliárd forintért készített tanulmányokat és közvélemény-kutatásokat a kormánynak. A tanulmányok megismerhetőségéért az Origo, jelenleg a VS.hu munkatársa, Joó Hajnalka indította pert a Miniszterelnökséggel szemben. A másodfokon eljáró ítélőtábla mai döntése szerint a Miniszterelnökségnek megismerhetővé kell tennie a Századvég-csoport által a kormánynak készített tanulmányokat.

A VS.hu az elsőfokú ítélet után, tavaly novemberben azt írta, hogy a bíróság indoklásában megalapozatlannak tartotta a Miniszterelnökség védekezését, amely szerzői jogokra hivatkozva próbálta fenntartani a dokumentumok titkosságát. A bíróság azt sem tartotta elegendő oknak a dokumentumok visszatartására, hogy azokat a kormány döntés-előkészítő jellegűnek minősítette, és mivel a döntések még nem születtek meg, ezért titkosan kell kezelni.

"A Századvég egy olyan agytröszt, amely főként politikai munkát végez. Az a feladata, hogy elemzésekkel, nemzetközi összehasonlításokkal, közvélemény-kutatásokkal alátámasztott új utakat, alternatívákat vessen fel a politikai döntéshozók számára" - nyilatkozta novemberben Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Napi Gazdaságnak. Az elvégzett munkáért a Századvég konzorciuma 3,9 milliárd forintot kapott 2014 végéig, három év alatt.